Pandemija razara berze: Zbrisano 15.000 milijardi dolara

Zemljotres na svjetskim trištima kapitala, valuta i robe, zbog pandemije korona virusa, traje već tri mjeseca i izazvao je, vjerovatno, najrazorniju rasprodaju aktiva od Velike depresije.

Cifre su zapanjujuće.

Na svjetskim berzama zbrisano je 15.000 milijardi dolara vrijednosti akcija, cijene nafte su pale za 60 procenata, a tržišta u usponu, poput Brazila, Meksika i Južne Afrike, bilježe pad njihovih nacionalnih valuta za više od 20 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Volatilnost i pritisak na tržištima korporativnog zaduživanja pojačala su strahovanja da bi mogli propasti čitavi sektori – isparila je gotovo polovina vrijednosti akcija aviokompanija, a ekonomije koje su već u padu suočavaju se s novim talasom krize državnih dugova.

Giljotinu nije izbjegao ni Wall Street, gdje je zabeležen sunovrat Dow Jonesa za 22 posto i indeksa S&P 500 za 24 procenta, azijsko-pacifički MSCI, koji mjeri vrednost akcija na berzama 49 zemalja, izgubio je skoro 25 posto vrijednosti, dok se londonski FTSE stropoštao za 27 posto.

Ilustrujući intenzitet udara koji svjetske berze trpe, britanska agencija navodi da je rekordni kvartalni pad vrijednosti Wall Streeta iznosio 40 procenata 1932. godine usred Velike depresije te da činjenica da su indeksi S&P i Dow Jones prije samo mjesec bili na rekordnim nivoima svjedoči o tome da je ovog puta pad bio brutalniji.

Akcije u Kini, koju je virus prvo pogodio, relativno su dobro prošle, s padom od samo 11 posto u dolarskoj protivvrijednosti, ali su posledice na drugim velikim tržištima u usponu pogubnije, pošto su njihova glavna tržišta u kolapsu.

Sjevernomorska nafta “brent” pala je za 62 procenta u prva tri mjeseca ove godine, na samo 25 dolara za barel.

Na to, doduše, nije uticala samo kriza s korona virusom, već i razdor između članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije u pogledu potrebe za dodatnim smanjenjem proizvodnje.

Investiciona banka JPMorgan procenjuje da će korona virus gurnuti svetsku ekonomiju u minus od 12 procenata u prvom kvartalu, prenosi Aljazeera.

Pandemija se i dalje brzo širi i drži u karantinu velike dijelove globalne ekonomije, tako da je malo vjerovatno da će u drugom tromjesečju biti puno lakše.

Check Also

Osiguravajuća Grupa Sava kupila NLB Vita d.d

Osiguravajuća Grupa Sava je postala stoprocentni vlasnik životnog osiguravajućeg društva NLB Vita d.d., pošto su …

One comment

  1. Broj bio, broj će ostati, broj će opet biti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *