Erste banci Hrvatska Fitch dodijelio rejting BBB+, uz stabilne izglede

Ugledna međunarodna bonitetna agencija, Fitch Ratings, dodijelila je Erste banci u Hrvatskoj (Erste&Steiermaerkische bank dd) rejting “BBB +”, sa stabilnim izgledima za dugoročno zaduživanje. Riječ je o rejtingu u investicionom razredu, dva nivoa iznad onoga koji trenutno ima Republika Hrvatska, a koji ujedno predstavlja i najvišu ocjenu koju ima neka banka na hrvatskom tržištu. Takozvani standalone Viability rejting (VR) Erste banke istovremeno je ocijenjen je kao “bb”. Erste&Steiermaerkische bank dd je vlasnik 100% akcijskog kapitala Erste Bank AD Podgorica.

Dodijeljeni rejting odražava snažni nivo podrške vlasnika, matične Erste Grupe, koja je utemeljena u strateškoj orijentaciji grupacije ka hrvatskom tržištu, ali i u načelu regionu centralne i istočne Evrope. Istovremeno, kreditni rejting Erste banke u Hrvatskoj limitiran je tzv. Croatian Country Ceilingom te se naglašava da bi, u situaciji nepostojanja te granice, bio pozicioniran na samo jedan nivo ispod onog koji ima Erste Grupa. Ocjenu takozvane standalone pozicije Erste banke u Hrvatskoj (VR) podupiru kvalitetno franšizno poslovanje na hrvatskom tržištu, promišljeno upravljanje politikama rizika, snažna kapitalna pozicija, stabilan nivo likvidnosti, kao i čvrsta depozitna baza kao primarni izvor finansiranja. S druge strane, opšti izazovi poslovanja na hrvatskom tržištu, orijentacija na SME segment i potrošačko kreditiranje, prema ocjeni Fitcha, mogu da ispolje određene rizike u situaciji usporavanja dinamike privredne  aktivnosti.

„Raduje nas činjenica da je ispravnost i dugoročna održivost našeg poslovnog modela dodatno potvrđena ocjenom jedne od najrenomiranijih svjetskih bonitetnih kuća. Trenutno najviši rejting koji ima neka banka u Hrvatskoj, iskaz je povjerenja koji u velikoj mjeri osnažuje poziciju Erste banke kao kvalitetnog partnera građanima, kompanijama, ali i hrvatskoj ekonomiji u cjelini. To dobija dodatnu dimenziju u okolnostima kada se na globalnim nivoima, pa tako i u Hrvatskoj, suočavamo s izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, koji će imati određene implikacije na privredna kretanja i zahtijevati koordinirani pristup svih učesnika na tržištu, pri čemu će uloga finansijskih institucija biti od velike važnosti“, naglasio je ovom prilikom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke Hrvatska.

Check Also

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili Montenegroberzu ove sedmice

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su Montenegroberzu ove sedmice u kojoj je najavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *