Erste banci Hrvatska Fitch dodijelio rejting BBB+, uz stabilne izglede

Dodajte komentar

Ugledna međunarodna bonitetna agencija, Fitch Ratings, dodijelila je Erste banci u Hrvatskoj (Erste&Steiermaerkische bank dd) rejting “BBB +”, sa stabilnim izgledima za dugoročno zaduživanje. Riječ je o rejtingu u investicionom razredu, dva nivoa iznad onoga koji trenutno ima Republika Hrvatska, a koji ujedno predstavlja i najvišu ocjenu koju ima neka banka na hrvatskom tržištu. Takozvani standalone Viability rejting (VR) Erste banke istovremeno je ocijenjen je kao “bb”. Erste&Steiermaerkische bank dd je vlasnik 100% akcijskog kapitala Erste Bank AD Podgorica.

Dodijeljeni rejting odražava snažni nivo podrške vlasnika, matične Erste Grupe, koja je utemeljena u strateškoj orijentaciji grupacije ka hrvatskom tržištu, ali i u načelu regionu centralne i istočne Evrope. Istovremeno, kreditni rejting Erste banke u Hrvatskoj limitiran je tzv. Croatian Country Ceilingom te se naglašava da bi, u situaciji nepostojanja te granice, bio pozicioniran na samo jedan nivo ispod onog koji ima Erste Grupa. Ocjenu takozvane standalone pozicije Erste banke u Hrvatskoj (VR) podupiru kvalitetno franšizno poslovanje na hrvatskom tržištu, promišljeno upravljanje politikama rizika, snažna kapitalna pozicija, stabilan nivo likvidnosti, kao i čvrsta depozitna baza kao primarni izvor finansiranja. S druge strane, opšti izazovi poslovanja na hrvatskom tržištu, orijentacija na SME segment i potrošačko kreditiranje, prema ocjeni Fitcha, mogu da ispolje određene rizike u situaciji usporavanja dinamike privredne  aktivnosti.

„Raduje nas činjenica da je ispravnost i dugoročna održivost našeg poslovnog modela dodatno potvrđena ocjenom jedne od najrenomiranijih svjetskih bonitetnih kuća. Trenutno najviši rejting koji ima neka banka u Hrvatskoj, iskaz je povjerenja koji u velikoj mjeri osnažuje poziciju Erste banke kao kvalitetnog partnera građanima, kompanijama, ali i hrvatskoj ekonomiji u cjelini. To dobija dodatnu dimenziju u okolnostima kada se na globalnim nivoima, pa tako i u Hrvatskoj, suočavamo s izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, koji će imati određene implikacije na privredna kretanja i zahtijevati koordinirani pristup svih učesnika na tržištu, pri čemu će uloga finansijskih institucija biti od velike važnosti“, naglasio je ovom prilikom Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke Hrvatska.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *