Bez državne pomoći može doći i do otpuštanja radnika

Obustavljanje javnog prevoza putnika u međunarodnom, međugradskom, prigradskom i gradskom saobraćaju autobusima i kombijima katastrofalno utiče na saobraćaj i turizam, poručio je izvršni direktor podgoričke kompanije ,,Božur“ Radivoje Kovačević.

Izvršni direktor kotorske „Autoboke“ Veselin Salamadija kazao je izvjesno da će posljedica biti smanjenje prihoda i otežano poslovanje prevoznika i autobuskih stanica, ali da je za sada nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Obojica očekuju da će Vlada pravovremenim ekonomskim mjerama pomoći prevoznicima i vlasnicima autobuskih stanica da opstanu i sačuvaju radna mjesta, navodeći da kompanije iz ove branše same sigurno neće moći podnijeti teret ove situacije.

Situacija

– Ako ova situacija potraje to će se loše odraziti na poslovanje autobuskih prevoznika. Na tu mogućnost ne želimo ni da pomislimo, jer to bi pored ove katastrofe sa korona virusom, bila još jedna katastrofa od koje se većina prevoznika ne bi oporavilo. U tom slučaju bi došlo i do otpuštanja radnika što niko od nas ne želi – kazao je Kovačević Pobjedi.

Naveo je da je Božur prvi privatni prevoznik u Crnoj Gori.

– Poslujemo 30 godina i ne pamtimo da je bila teža situacija od ove – saopštio je Kovačević i dodao da je prevoznike nakonjako loše zimske sezone i manjeg broja putnika sada zadesila i totalna obustava saobraćaja. Objasnio je da su rad u preduzeću „Božur“ sada organizovali samo u prvoj smjeni.

– U firmu dolazi jedan zaposleni radi prijema pošte i davanja informacija, jer imamo dosta telefonskih poziva. Naše autobuse sa vozačima smo stavili na raspolaganje Vladi za transport građana koji dolaze iz inostranstva. Isto to su uradili i prevoznici „BLT“, „Vujović“, „Lalatović“ i „Blu lajn“. Ostali zaposleni su poslati kući i čekaju što će dalje biti – saopštio je Kovačević i dodao da će kompanije iz ove branše teško u ovoj situaciji izmirivati svoje obaveze.

– U naredna dva mjeseca možemo isplaćivati zarade zaposlenima i nećemo nikom davati otkaz. Nadamo se da će ova situacija trajati kraće i da će se polako vratiti normalni uslovi rada i da ćemo uz pomoć države sve ovo lakše prebroditi. Slična je situacija i kod drugih prevoznika – kazao je Kovačević i dodao da „Božur“ ima 37 zaposlenih, a u sezoni zapošljava 20 dodatnih vozača. Imaju 25 autobusa i održavaju 11 međunarodnih i dvije domaće linije.

Očekivanja

Kovačević očekuje da će Vlada pomoći autobuskim prevoznicima. Od mjera koje je Vlada donijela 19. marta iskoristili su moratorijum za otplatu kredita na 90 dana, a biće prinuđeni da, pored kredita koje imaju, iskoriste mogućnost za podizanje kredita kod IRF-a kako bi što bezbolnije izašli iz ove krize. On očekuje da će Crna Gora izaći još jača iz ove situacije.

– Da bi sve ovo brže prošlo i da bi svi počeli normalno da radimo i živimo, treba da poštujemo mjere prevencije koje donosi Vlada. Ostanite doma – poručio je Kovačević.

Veselin Salamadija, vlasnik autobuske stanice u Kotoru sa 13 zaposlenih, kaže – Pošto su mjere zabrane javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju odskora na snazi, za sada je nezahvalno davati bilo kakve prognoze. Izvjesno je da će svi prevoznici i vlasnici autobuskih stanica imati negativne finansijske posljedice, što će se odraziti na planove poslovanja i funkcionisanje preduzeća – kazao je Salamadija i naglasio da će tek kada se mjere zabrane stave van snage i kada budu imali jasnu sliku kako teče oporavak tržišta javnog prevoza putnika, moći će da sagledaju mogućnosti nastavka redovnih isplata, kako prema zaposlenima tako i prema državi.

– U ovakvim okolnostima očekujemo angažovanje države i sagledavanja svih mehanizama koji će za cilj imati nesmetani nastavak poslovanja crnogorskih prevoznika i  autobuskih stanica – istakao je Salamadija, koji ističe da u potpunosti razumije i podržava Vladine mjere, navodeći da je svaki vid pomoći od velikog značaja za opstanak crnogorskih prevoznika i normalnog funkcionisanja transportne privrede.

– U zavisnosti od trajanja ove situacije očekujemo da će Vlada pravovremeno donositi ekonomske mjere koje će omogućiti opstanak ovih kompanija i očuvanje radnih mjesta – izjavio je Salamadija i dodao da su crnogorski prevoznici svakodnevno u komunikaciji sa kolegama iz okruženja i kolegama iz EU.

– Pratimo koje mjere preduzimaju njihove države. Izvjesno je da mjere koje druge države preduzimaju prema svojim prevoznicima mora primijeniti i naša država, jer će u suprotnom doći do gubitka tržišta autobuskog prevoza putnika u međunarodnom drumskom saobraćaju, kao i globalnog poremećaja u transportnoj privredi – upozorio je Salamadija.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Vlada predviđa djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto 2021. godine

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *