Zbog obustave saobraćaja Željeznički prevoz mjesečno gubi 170.000 eura

Dodajte komentar

Obustavljanjem javnog prevoza putnika u unutrašnjem i međunarodnom željezničkom saobraćaju kompanija Željeznički prevoz (ŽPCG) ostaće bez mjesečnih prihoda od 170.000 eura, saopštio je Pobjedi predsjednik Odbora direktora te željezničke kompanije Eldin Mucević.

Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti donio je početkom prošle sedmice mjere zaštite građana od korona virusa, među kojima su obustavljanje javnog prevoza putnika u unutrašnjem i međunarodnom željezničkom saobraćaju.

Prema njegovim riječima, zavisno od dužine trajanja obustave prevoza putnika zavisiće i iznos štete koju će pretrpjeti ŽPCG.

– Stvarni iznos moći ćemo da utvrdimo po uspostavljanju saobraćaja. Očekujemo razumijevanje korisnika svojih usluga da je viša sila uslovila obustavu saobraćaja, te da ćemo zadržati sve korisnike svojih usluga – rekao je Mucević, prenosi Pobjeda.

U ŽPCG se nadaju da obustava saobraćaja neće dugo trajati i da će kompanija uspjeti da isplaćuje zarade zaposlenima, kojih je trenutno 376.

– Servisiranje ostalih obaveza može da bude upitno. Preduzeće ima veliki nagomilani dug iz prethodnih godina koji djelimično otplaćujemo, što otežava normalno funkcionisanje preduzeća – naglasio je Mucević i naglasio da se jedna od olakšica u Vladinom paketu mjera tiče i njihovog društva, jer će biti moguće odlaganje uplata poreza i doprinosa na zarade.

– Donesen je plan kontrolisanog procesa rada u preduzeću za narednih 15 dana. Uskladu sa odgovornim pristupom o realizaciji predloženih mjera Vlade od 18. marta organizujemo rad od kuće na takav način da su svi zaposleni potpuno posvećeni i dostupni na brojeve telefona kao i u redovnim okolnostima – rekao je Mucević.

On je dodao da ŽPCG preduzima sve potrebne mjere kako bi vozna sredstva i cjelokupna imovina preduzeća ostala neoštećena na bilo koji način, dok traje obustava saobraćaja, a time, kako kaže, takođe i spremna za nastavak redovnog odvijanja saobraćaja u skladu sa odlukom nadležnih institucija. Mucević je naveo da je u toku priprema godišnjeg izvještaja o poslovanju koji će biti usvojen na redovnoj Skupštini akcionara u narednom period, nakon čega će se znati tačni rezultati poslovanja.

– Ono što možemo reći je da smo u prošloj godini imali porast prihoda od prodaje karata i smanjenje broja zaposlenih u odnosu na 2018. godinu. Poslovna očekivanja za ovu godinu nijesu optimistična zbog trenutne obustave saobraćaja, kao i zbog neizbježnog uticaja korona virusa na predstojeću turističku sezonu, koja je inače veoma bitna za ukupne prihode ŽPCG – zaključio je Mucević.

Aktivnosti oko nabavke novih vozova teku neometano

Mucević je saopštio da i pored trenutne situacije izazvane korona virusom, aktivnosti oko nabavke tri nova elekrtomotorna voza teku neometano.

– Odabrana je banka koja treba da podrži projekat kroz kreditiranje. Ove godine očekujemo da se raspiše tender, eventualno odabere najpovoljniji ponuđač. Nakon toga slijedi zaključivanje ugovora kada ce započeti i proizvodnja elektromotornih vozova – kazao je Mucević i podsjetio da je Vlada za nabavku tri elektromotorna voza odobrila garanciju u iznosu 14 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *