“Dakićevci” traže traže po 2.000 eura

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Bivši radnici – povjerioci “Radoja Dakića” u stečaju pozvali su Vladu da za preostalih oko 1.300 radnika isplati do kraja marta po 2.000 eura nematerijalne štete, odnosno ukupno 2,6 miliona, zbog toga što nijesu imali suđenje u razumnom roku. O tome treba da se izjašnjava Ustavni sud, a dakićevci smatraju da ne treba čekati odluke jer su izvjesno u njihovu korist. Nematerijalna šteta je dodijeljena odlukama Evropskog suda za ljudska prava, što potvrđuje Ustavni sud Crne Gore. Vlada je krajem januara, istim povodom, isplatila ukupno skoro 900 hiljada za oko 440 bivših radnika.

“Država u okviru socijalne politike obezbjeđuje pomoć i nalazi rješenja koja odgovaraju potrebama najugroženijih građana Crne Gore. Zato i podnosimo inicijativu da se Vlada uključi u rješavanje sistemskog problema prema bivšim radnicima „Dakića“ koji su višestruki gubitnici i od kojih većina nikad nije primila zarađenih 77 mjesečnih zarada, a danas primaju umanjene penzije“, saopštio je njihov ovlašćeni predstavnik, Milan Vukčević.

Ukazali su da su dugove za plate utvrdili domaći sudovi, uključujući kamatu koja je dostigla 95 odsto glavnice. U proteklih 11 godina, koliko se ne izvršavaju sudske presude, preminulo je više od trećine bivših radnika. Prema pravosnažnim presudama, potražuju oko 60 miliona sa kamatama.

Penzioner „Radoja Dakića“ Dragan Asanović pozvao je Apelacioni sud da što prije odlučuje o žalbama na raspodjelu 3,3 miliona (od ukupno više od 13 miliona) prihodovanih od prodaje imovine bivše fabrike mašina da bi taj novac što prije bio podijeljen bivšim radnicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *