Wall Street: Povijesni potez Feda nije donio optimizam

Američko tržište kapitala na početku nove nedjelje bilježi nastavak pada usprkos neočekivanom potezu Feda.
Potez Feda bez presedana kojim je povećao kreditni potencijal širom ekonomiji pokazao se nedovoljnim da bi umanjio strahovanje ulagača o brzom širenju koronavirusa.

Dow Jones je potonuo 3,04% na 18.591,93 boda, dok je S&P 500 izgubio 2,93%, na 2.237,4. Nasdaq Composite .je prošao gotovo neokrznut padom od 0,27% na 6.860,67, za što najveće zasluge idu Amazonu koji je skočio 3,1 posto.

Nakon što je nedavno smanjio kamatne stope na gotovo nulu, Fed će sada kreditirati studentske zajmove i zajmove na kreditnim karticama, kao i vraćati kupovinu korporativnih obveznica i pružati direktne kredite kompanijama.

Uz dodatak Marylanda, Indiane, Michigana i Massachusettsa, 13 od 50 američkih država uvelo je ograničenja kretanja ljudi radi suzbijanja virusa, stavljajući zemlju na nivo sličan onima u virom najpogođenijim evropskim zemljama, poput Italije i Španije.

Prijetnja koju su predstavljale te akcije najavila je skoro zaustavljanje ekonomske aktivnosti i više boli za američke dionice, te je podstakla nekoliko analitičara da smanje svoje prognoze rasta.

Ulagači su se nadali da će američki Senat tokom vikenda odobriti dalekosežni paket ekonomskih stimulansa.

Ali demokrate i republikanci nisu uspjeli da postignu dogovor i u ponedjeljak paket od dva triliona dolara nije uspio napredovati u Senatu, jer su demokrati rekli da sadrži premalo novca za države i bolnice i nedovoljno ograničenja za fond za pomoć velikim kompanijama.

S&P 500 pao je za oko 34% u odnosu na rekord iz februara, od kada su strahovi od koronavirusa preplavili Wall Street.

Check Also

Crna Gora u fokusu na Adria Hotel Forumu

Adria Hotel Forum (AHF), vodeća konferencija za hotelijerstvo u jugoistočnoj Evropi, održana je ove nedjelje …

One comment

  1. Prvo WS treba da ćuti i bude koristan ekonomiji. Drugo, ovo su porezi koji se ne rade radi optimizma od danas do sjutra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *