EU suspenduje budžetsku disciplinu kako bi ublažila posljedice koronavirusa

Ministri finansija EU danas su odobrili suspenziju propisa o budžetskoj disciplini, što je istorijska odluka kojom se dozvoljava evropskoj dvadesetsedmorici da potroše koliko treba da ublaže ekonomske posljedice koronavirusa.

Ukazujući na “ozbiljno ekonomskko usporavanje”, ministri EU odobrili su predlog Evropske komisije podnet u petak da se suspenduje Pakt stabilnosti i rasta.

“Pribjegavanjem toj klauzuli garantovaće se potrebna fleksibilnost da se preduzmu sve korisne mjere za podršku našim zdravstvenim sistemima i za zaštitu naših privreda”, izjavili su ministri posle dvoipočasovne video konferencije.

Oni su dodali da danas postignut sporazum odražava njihovu čvrstu odlučnost da se suoče efikasno sa sadašnjim izazovima, povrate poverenje i podrže brzi oporavak.

Mjera koja nije upotrijebljena od kada je uspostavljena u jeku dužničke krize eurozone, dozvoljava zemljama članicama da privremeno odstupe od Pakta za stabilnost i rast, koji određuje budžetske propise za zemlje koje koriste euro.

To je prvi dah kiseonika za Italiju koja je istovremeno zemlja najteže pogođena pandemijom i druga najzaduženija u evrozoni posle Grčke, sa dugom od 130 odsto BDP.

Većina zemalja članica EU već su odrešile kesu da odgovore na ekomske teškoće nastale korona virusom zbog koga će države vjerovatno upasti u recesiju ove godine.

Čak i Njemačka koja je do sada sprovodila striktnu budžetsku politiku odlučila je, prvi put od 2013. da zajmi novac da bi finansirala plan ekonomske pomoći koji nije viđen od Drugog svjetskog rata.

Suspenzija Pakta stabilnosti je za sada najvažniji odgovor koji su kolektivno evrposke zemlje dale za krizu nastalu zbog pandemije novog koronavirusa.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *