Vodeći američki dionički indeks prošle nedjelje izgubio oko 15%

Iza nas je još jedna teška sednica za svjetske dioničke indekse. Vodeći američki dionički indeks, S&P 500 samo je samo u prošloj nedjelji izgubio oko 15%, ostvarivši peti najsnažniji rast u istoriji.

Goldman Sachs je pritom upozorio kako bi američka ekonomija u drugom kvartalu godine mogla zabilježiti pad od preko 20% uslijed negativnih posljedica pandemije na američke kompanije, dok optimističnija predviđanja JPMorgana i Oxford Economicsa i dalje upućuju na korekciju od preko 10%. U odnosu na uobičajenih 200 tisuća, ocjenjuje se da bi ovotjedni inicijalni zahtjevi za naknadom za nezaposlene u SAD-u mogli dosegnuti i do 2 milijuna.

ŠTA TO ZNAČI?

Od kada je pandemija zahvatila Evropu i SAD, svaki rast dioničkih tržišta pokazao se privremenim. Svakodnevne najave vlada širom svijeta o pružanju znatne finansijske pomoći u ovim trenucima, čini se kako uspiju umiriti investitore na tek nekoliko sati prije nego nove i snažnije mjere ograničenja kretanja i poslovanja zadaju novi udarac na tržišni sentiment.

Dok je period najsnažnijih dnevnih korekcija izgledno iza nas, malo je vjerovatno da ćemo u skorijem periodu vidjeti značajniji oporavak. Investitori preferiraju držanje gotovine, čak i u odnosu na tradicionalne sigurne njemačke i američke državne obveznice i zlato. Da bi bili voljni ponovo da investiraju moraju vidjeti svjetlo na kraju tunela, odnosno mora postojati realna procjena trajanja aktualne situacije, piše Novac.hr.

Uz nagađanja o trajanju pandemije od sljedeća dva mjeseca (Wuhan u Kini je bio zatvoren 50 dana), do sljedeće dvije godine, i ekonomska predviđanja osciliraju od snažne, ali kratkotrajne recesije pa sve do depresije poput one iz 30-ih godina 20. vijeka.

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *