Radnici se mogu poslati na odmor uz najavu od 30 dana

Radnici pojedinih preduzeća juče su se žalili da ih poslodavci sada samoinicijativno, bez njihove saglasnosti, šalju na godišnji odmor za 2020. godinu.

Iz Inspekcije rada “Vijestima” su kazali da je tako nešto moguće samo ukoliko je poslodavac ranije pripremio odluku o planu godišnjih odmora za ovu kalendarsku godinu.

“Nezadovoljni radnici koji smatraju da su im prava ugrožena, odnosno, da poslodavac ne poštuje odredbe Zakona o radu, kao i novu Vladinu Naredbu o petnaestodnevnom plaćenom odsustvu za roditelje sa djecom do 11 godina, nepravilnosti mogu prijati na broj Uprave za inspekcijske poslove 080 555555 i mejl [email protected] “, saopšteno je iz ove Uprave.

Prema Zakonu o radu poslodavac mora donijeti plan korišćenja odmora najmanje 30 dana prije početka korišćenja odmora, a u slučaju kraćeg roka potrebna mu je saglasnost zaposlenog.

Jedino u slučaju potpune obustave rada poslodavac radnike može poslati na prinudni odmor uz zaradu od 70 odsto iznosa prosjeka zarada u prethodnih šest mjeseci.

Ovaj “prinudni” odmor, kako je “Vijestima” ranije saopšteno iz Ministarstva rada, ne može biti zamjena za redovni godišnji odmor.

Check Also

Novi Voli market u Budvi, niske cijene i bogata ponuda

Na Bulevaru Blaža Jovanovića ja danas otvoren novi Voli market u Budvi. Potrošačima je na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *