Ifo index potonuo najniže od 2009. godine, njemački BDP mogao bi se srušiti 6%

Dodajte komentar

Zaista katastrofično zvuči današnji oizvještaj poznatog Ifo instituta. Ifo indeks poslovne klime u Njemačkoj u martu je potonuo na 87,7 bodova s 96 koliko je iznosio u februaru.

Najveći je to mjesečni pad u istoriji mjerenja ovog indeksa. Ujedno, to je najniži nivo ovog indeksa od avgusta 2009. godine.

U objašnjenju Ifo institut je ustvrdio kako će koronavirus gurnuti Njemačku u recesiju. I ne samo to, u jednom od negativnih scenarija njemački BDP ove bi godine mogao potonuti 6 posto. Što to znači za ostatak Evropske unije nije ni potrebno dodatno obrazlagati. Stižu zaista crni oblaci.

Vrlo sličnu prognozu danas su odaslali i iz Deutsche Banka čiji analitičari očekuju da će njemačka ekonomija ove godine pasti 4-5 posto, a da će infustrijska proizvodnja potonuti 10 posto.

Današnji Ifo indeks, kao i ostali pokazatelji raspoloženja u narednim nedjeljama i mjesecima, nisu ništa drugo nego nejasna slika koja daje neku ideju o veličini ekonomskog potonuća. Isto tako, neće vam reći ništa o budućnosti. Dubina recesije određivaće se koliko dugo će trajati stavljanje koronavirusa pod kakvu-takvu kontrolu. A od te faze smo još poprilično daleko.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *