Kako se izdržavaju evropske monarhije?

Mnoge evropske monarhije su značajno “smanjene” u posljednjim decenijama, pa se od članova kraljevskih porodica očekuje da pronađu posao i sami sebe izdržavaju.

Od 10 glavnih kraljevskih porodica u Evropi, devet i dalje prima novac za obavljanje svojih dužnosti – jedini izuzetak je Kneževina Lihtenštajn, koja ne dobija novac poreskih obveznika za podmirivanje svojih troškova, prenio je CNN.

Koliko novca dobija svaka od porodica zavisi od lokalnih zakona i tradicije. Pojedine zemlje daju svojim kraljevskim porodicama veliku paušalnu svotu novca. Druge se finansiraju iz različitih izvora, što otežava direktno poređenje.

I to ko će biti pripadnik kraljevske porodice “puno radno vrijeme”, što znači da će sve što će raditi biti da predstavlja krunu, takođe, varira od mjesta do mjesta. U nekim je zemljama biti rođak monarha dovoljno da se kvalifikujete za člana kraljevske porodice “puno radno vrijeme”. U drugim zemljama čak se i od braće i sestara kralja ili kraljice očekuje da pronađu posao.

Velika Britanija

Britanska kraljevska porodica jedna je od najvećih i najbogatijih u Evropi. Prema zvaničnoj veb-stranici monarhije, 16 odraslih i troje djece trenutno se smatraju članovima kraljevske porodice. Aktivnosti kraljice Elizabete II i njene porodice u velikoj mjeri se finansiraju kroz suvereni grant, koji je iznosio oko 103 miliona dolara u 2018-19. godini.

Monako

Kneževska porodica Monaka ima četiri punoljetna člana koji rade “puno radno vrijeme” kao članovi porodice – princa Alberta II, njegovu suprugu princezu Šarlin i njegove sestre princeze Karolina i Stefani. Albert II i Šarlin imaju dvoje djece, Gabrijelu i Žaka. Kneževska kuća je dobila 54,5 miliona dolara u 2020. godini, od čega 14,6 miliona ide princu, a ostatak podmiruje troškove administracije i održavanje palate.

Holandija

Holandsku kraljevsku porodicu čini sedam odraslih članova i troje djece koji se smatraju članovima kraljevske porodice koji rade puno radno vrijeme. To su kralj Vilem-Aleksander, njegova supruga Maksima, njihove tri kćerke, kraljeva majka, brat i njegova supruga, zatim tetka i njen suprug. Monarhija dobija 49,2 miliona dolara za 2020. godinu, od čega 6,5 miliona ide kralju.

Norveška

Sedam članova norveške kraljevske porodice, uključujući dvoje djece, smatraju se članovima kraljevske porodice koja radi “puno radno vrijeme”. To su kralj Harald V i njegova supruga kraljica Sonja, sin Hakon i njegova porodica i kraljeva sestra princeza Astrid. Kraljevina je dobila 48,7 miliona dolara 2019. godine, od čega je 1,4 miliona dolara dato kralju i kraljici, a 1,1 milion dolara prestolonasljedniku i princezi. Princeza Marta Luiz, Hakonova sestra, obavlja neke službene dužnosti, ali takođe, radi i na sopstvenim projektima van kraljevske porodice. Napisala je nekoliko knjiga i ima Youtube kanal o konjima i terapeut je alternativne medicine. Nakon kritika iznijetih prošle godine, ona je najavila je da će prestati da koristi svoju kraljevsku titulu u privatnom životu.

Belgija

Belgijska kraljevska porodica u 2018. godini dobila je 14,6 miliona dolara, navedeno je na njenom zvaničnom vebsajtu. Najveći dio toga, 12,9 miliona dolara, bilo je za pokrivanje troškova vezanih za službene dužnosti kralja Filipa.

Danska

Danska kraljevska porodica na čelu sa kraljicom Margretom II dobila je sredstva u iznosu od 12,2 miliona dolara u 2018. godini, navedeno je u godišnjem izvještaju. Paušalni iznos pokriva sve troškove, uključujući održavanje kraljevskih rezidencija.

Luksemburg

Samo četiri člana vladajuće porodice Luksemburga rade “puno radno vrijeme” kao članovi kraljevske porodice i za to dobijaju novac. To su veliki vojvoda Henri i njegova supruga, velika vojvotkinja Marija Terezija, njihov sin princ Giljaum, veliki nasljednik Luksemburga i njegova supruga grofica Stefani de Lanoi, velika naslednica Luksemburga. Prema budžetskim dokumentima koje je objavila luksemburška vlada, kraljevska kuća je tokom 2019. godine dobila 11,8 miliona dolara kako bi pokrila sve administrativne troškove. Veliki vojvoda je, takođe, dobio lična davanja u iznosu od 312.000 dolara, navodi se na zvaničnoj veb stranici.

Švedska

Sedam odraslih osoba i dvoje djece u Švedskoj se smatraju članovima kraljevske porodice. Među njima su kralj Karl XVI Gustav i njegova supruga kraljica Silvija, prestolonasljednica Viktorija, njen suprug princ Danijel i njihovo dvoje djece. Monarhija je dobila 7,5 miliona dolara 2019. godine za sve neophodne troškove.

Španija

Španska kraljevska porodica je relativno mala, čine je kralj Felipe, kraljica Leticija, njihove dvije kćerke i kraljevi roditelji. Prema podacima sa zvaničnog vebsajta monarhije, kraljevska porodica je dobila 8,8 miliona dolara iz budžeta Španije.

Lihtenštajn

Kneževina Lihtenštajn je jedina monarhija u Evropi koja ne prima nikakav novac od poreskih obveznika. Kraljevska porodica je jedna od najbogatijih u Evropi, sa velikom imovinom i bankom u privatnom vlasništvu. Iako je kraljevska porodica velika, samo četiri člana su pripadnici kraljevske porodice koji rade “puno radno vrijeme”: monarh, princ Hans-Adam II, njegova supruga, princeza Mari-Agle, njihov sin princ Aloaz i njegova supruga princeza Sofi. Za razliku od drugih evropskih monarhija, princ ima aktivnu ulogu u politici. On ima pravo da predlaže zakone, može da daje pomilovanja i imenuje sudije. Moć dolazi sa odgovornošću – prema ustavu može se glasati o njegovom povjerenju ukoliko to zahtijeva najmanje 1.500 birača.

(B92)

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *