Titova “Jadranka” završila u Austriji

Ministarstvo odbrane zaradilo je prošle godine gotovo 1,8 miliona eura od viška naoružanja i vojne opreme, uključujući i nekadašnji predsjednički brod Josipa Broza Tita – jahtu “Jadranka”. To, između ostalog, stoji u godišnjem zvještaju o radu Ministarstva.

Prema ugovoru koji je potpisan početkom septembra, brod je za 51.000 eura dobio stanovnik Austrije Marko Mlakić.

Vrijednost jahte, izgrađene 1977. u brodogradilištu u Kraljevici, u Hrvatskoj, bila je prvobitno procijenjena na 80.000 eura.

U dijelu koji se tiče nepokretnosti, raspolažu sa 93 lokacije, od kojih je, ističu iz resora odbrane, za rad Ministarstva i Vojske potrebno njih 27. Imaju i 207 stanova i 34 poslovna prostora.

U dokumentu stoji da su prošle godine, na primjer, prodata tri poslovna prostora u Tivtu za nepunih 110.000 eura.

Osim prodaje, resor odbrane je 2019. od iznajmljivanja poslovnih prostora i zemljišta imao prihode od nepunih 480.000 eura.

U Podgorici se iznajmljuje sedam poslovnih prostora, a po jedan u Danilovgradu, Nikšiću i Tivtu, a kada je u pitanju zemljište – djelovi na vojnom aerodromu “Knjaz Danilo”, lokacija Vrsuta, vojni kompleks “Dizdarica”…

Ministarstvo, na čijem je čelu Predrag Bošković, prošle godine realizovalo je 684 od planiranih 768 obaveza, odnosno 89 odsto njih. Nerealizovane su iz oblasti međunarodne saradnje i gotovo tri četvrtine njih nije realizovano zbog otkazivanja od strane organizatora a četvrtina zbog racionalizacije trošenja budžeta.
Ukupna planirana izdvajanja za sistem odbrane u 2019. iznosila su 8,55 miliona eura ili 1,67% BDP-a, dok su izdvajanja za opremanje i modernizaciju u istom periodu iznosila 13,7 miliona ili 17% od ukupnih izdvajanja za sistem odbrane. To je, ističe se, rast od 2,77 odsto u odnosu na projekcije iz 2018.

U skladu sa projekcijama iz Plana investiranja u odbranu 2019-2024, pozitivan trend rasta izdvajanja za odbranu nastaviće se do 2024, kada je planirano dostizanje ciljanog procenta izdvajanja od 2% BDP-a za budžet odbrane i izdvajanje od najmanje 20% budžeta odbrane za opremanje i modernizaciju. Ukupna ulaganja za potrebe opremanja i modernizacije u periodu do 2024. procjenjuju se na oko 109 miliona eura.
Ministarstvo je u 2019. uputilo ukupno deset kadeta (šest muškaraca i četiri žene) na obrazovanje u vojnim akademijama u Grčkoj, Austriji, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Turskoj.

Trenutno se na inostranim vojnim akademijama obrazuje 34 kadeta, od čega najviše u Grčkoj – 14.

Istovremeno u toku prošle godine 12 kadeta je završilo vojne akademije, opet najviše u Grčkoj – pet. “Nakon čega su primljeni u profesionalnu vojnu službu u Vojsci”, ističe se u dokumentu.

(Vijesti)

Check Also

Zaposleni UNIQA osiguranja posadili više od 1700 stabala

Zaposleni UNIQA osiguranja u SEE regionu koji čini Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora …

Leave a Reply

Your email address will not be published.