Evropske berze oštro pale uprkos podsticajnim mjerama

Na evropskim su berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim berzama, jer se ulagači plaše velikih šteta zbog širenja koronavirusa, pa ih nisu umirile ni podsticajne mjere centralnih banaka i vlasti niza zemalja.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu gotovo 8 posto, zaronivši na najniži nivo od 2013. godine.

Jutros je londonski FTSE indeks pao 5,75 posto, na 5.057 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,55 posto, na 8.625 bodova, a pariški CAC 7,40 posto, na 3.814 bodova.

I azijske su berze oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu gotovo 5 posto, skliznuvši na najniže nivoe od početka 2017. godine.

Zbog straha ulagača da će širenje koronavirusa u svijetu dovesti do globalne recesije, s obzirom da se u nizu zemalja sprovode vanredne mjere koje će dovesti do slabljenja ekonomske aktivnosti, ulagače ne uspijevaju umiriti ni poticajne mjere u mnogim zemljama.

I na Wall Streetu se danas očekuje pad cijena dionica jer je terminski S&P 500 indeks u minusu oko 5 posto, a Dow Jones više od 1.000 bodova.

Check Also

Kako najpoznatije evropske destinacije spašavaju svoju turističku sezonu?

“Hrvatska je zemlja Evropske unije koja najviše zavisi od turizma”, piše švajcarski dnevnik Neue Zürcher …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *