Četvrtu godinu zaredom rekordna prodaja nekretnina u regiji CEE

Dodajte komentar

U Srednjoj i Istočnoj Evropi dostignut je novi rekord u nekretninskim transakcijama sa ukupnom vrijednošću koja je prošle godine iznosila 13,9 milijardi eura, navode iz CBRE, vodeće agencije za prodaju nekretnina u regiji.

U proširenoj regiji, koja uključuje Austriju i Srbiju, obim je još veći i iznosi 20,19 milijardi eura.

Ukupni volumen ulaganja udvostručen je tokom posljednjih 6 godina u proširenoj CEE regiji koja obuhvata Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Austriju i Srbiju.

Većina zemalja u Srednjoj i Istočnoj Evropi postigla je nove investicijske prekretnice: Poljska ima najveći udio (38 posto), a slijede Austrija (30 posto) i Češka (15 posto). Austrija i Poljska nadmašile su nivo od 5 milijardi eura, dostigavši 5,98 milijardi eura, odnosno 7,7 milijardi eura, dok su Rumunija, Mađarska i Češka zabilježile vrijednost veću od milijardu eura (1,06, 1,72 i 2,98 milijardi na kraju 2019.).

Transakcijskim aktivnostima ponovo je dominirao poslovni kancelarijski sektor koji čini 44 posto ukupnog volumena, a slijede ga na znatnoj udaljenosti sektor maloprodaje s 20 posto i industrijski s 14 posto. Hoteli, stambeni projekti, projekti zajedničke namjene i višestruke upotrebe predstavljali su 22 posto. Preko polovine ukupnog volumena, 59 posto, realizovano je u glavnim gradovima.

Glavni izvor kapitala u posljednjih šest godina bio je iz zapadne Evrope s prosječnim udjelom od 35 posto, a slijede ga lokalni ulagači s udjelom od 28 posto. Ulagači iz drugih prekomorskih destinacija, uključujući Kinu, Rusiju, Australiju i Kanadu, od 2014. su rasporedili 14,27 milijardi eura, što predstavlja udio od 16 posto.

– Ovo je četvrta godina zaredom rasta, s novim rekordnim brojem transakcija za zemlje Srednje i Istočne Evrope i izvrsnim performansama za prošireni region. U 2020. godini očekujemo stalni interes investitora za nekretnine na tržištima Srednje i Istočne Evrope, za što će biti potreban veći nivo savjetovanja i poslovne sposobnosti. CBRE očekuje da će COVID-19 vjerovatno imati negativan kratkoročni uticaj na određene sektore tržišta komercijalnih nekretnina u Evropi, pod uslovom da izbijanje bude pod nadzorom u razumnom vremenskom roku, komentarisao je Anthony Selman, rukovodilac investicija  nekretnina CEE u CBRE-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *