SpaceX planira da tokom naredne godine vodi turiste na Međunarodnu svemirsku stanicu

Kompanija SpaceX objavila je da je potpisala ugovor sa startupom Axiom Space, koji planira da turiste, privatne istraživače, astronaute iz stranih zemalja i druge pojedince koji ne pripadaju NASA-inom timu astronauta vodi na ISS.

Tri putnika će moći putovati SpaceX-ovom svemirskom letjelicom Crew Dragon zajedno sa obučenim zapovjednikom leta. Prva misija Axioma mogla bi krenuti već u drugoj polovini 2021. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Crew Dragon će se povezati sa svemirskom stanicom i omogućiti putnicima da u njoj provedu najmanje osam dana prije povratka na Zemlju.

“Ovo će biti samo prva od mnogih misija na ISS-u kojom će u potpunosti upravljatiti Axiom Space”, rekao je izvršni direktor Axioma Michael Suffredini, koji je bio upravitelj NASA-inog programa međunarodne svemirske stanice od 2005. do 2015.

Dodao je da je nabavka prevoza značajan napredak ka tom cilju. Axiom je odbio da saopšti informacije o cijenama, ali prethodne turističke misije na ISS koštale su putnike nekoliko desetaka miliona dolara.

Inače, ovo je drugi sličan posao za SpaceX sklopljen u posljednjih mjesec dana. Firma SpaceX, koju vodi milijarder Elon Musk, u februaru je najavila da će sarađivati s kompanijom Space Adventures na organiziranju putovanja u orbitu oko Zemlje za mali broj putnika.

Space Adventures je ranije organizovao osam putovanja do Međunarodne svemirske stanice za ultra bogate putnike između 2001. i 2009. No, te misije su se oslanjale na rusku svemirsku letjelicu Soyuz.

Izvor: Biznis Info

Check Also

Dolar nastavio slabiti prema korpi valuta

Dolar je u ponedjeljak nastavio da slabi u odnosu na košaricu šest najznačajnijih svjetskih valuta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *