Nikad ne odustajte od svoje ideje, nije ni Džef Bezos

Dodajte komentar

Oni koji završe prestižni Harvard uglavnom imaju visoko mišljenje o sebi, a skloni su i kritikovanju drugih, ali im se to nekako “oprašta”, jer imaju “pokriće”.

Trenutno najbogatiji čovjek planete, Džef Bezos, pohađao Univerzitet Princeton, a 1997. je imao priliku da razgovara sa nekim studentima Harvarda, o svojoj onlajn prodavnici Amazon. Jedan od njih mu je kratko rekao: “Djeluješ kao fin momak, tako da nemoj da me shvatiš pogrešno. Ali, stvarno bi trebalo da prodaš posao “Barnes & Noble”-u i izađeš iz te priče”.

Naravno, danas je svima jasno ko je na kojoj poziciji od ova dva onlajn prodavca, međutim, tada je trebalo vjerovati u svoju viziju.

Kada imate biznis koji se više oslanja na budućnost, nego na sadašnjost, morate biti spremni na kritike, jer ljudi o vama i vašem poslu govoru u odnosu na ono što vide sada. Bezos je ove riječi jednostavno ignorisao.

Ako se fokusiramo ne samo na to šta je rečeno, već kako je rečeno, shvatićemo da je rečenica “djeluješ kao fina osoba, pa nemoj da se uvrijediš”, izgovorena s namjerom da nas sagovornik ponizi, i da se osjećamo inferiorno. Stručnjaci kažu da kada vam neko kaže “nemoj da se uvrijediš”, znači da očekuje da odreagujete pasivno i ne branite svoje ideje.

Naravno, neće svi proći kao Bezos, i mnoge ideje će zasigurno biti neuspješne, ali vam ova priča može poslužiti kao inspiracija. Prema rang listi “Brand Finance Global 500” za 2020, američki gigant Amazon je treću godinu zaredom najvrijedniji svetski brend. Iza sebe je ostavio Google i Apple.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *