EIB predvodi odrzivi razvoj

Dodajte komentar

Evropska investiciona banka (EIB) je i ove godine učestvovala na Kopaonik biznis forumu na panelima o klimatskim promjenama, infrastrukturi i regionalnim integracijama. Tom prilikom je predstavila svoju novu ekološku politiku koja predstavlja prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju zdrave životne sredine. Istaknuto je i da će ova institucija nastaviti da podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana kroz izgradnju i obnovu regionalnih i lokalnih puteva, železničkog i riječnog saobraćaja, kao i modernizaciju energetske i digitalne mreže. U tu i ostale namjene je do sada uložila preko 4 milijarde eura kroz razne kredite i donacije.

Evropska investiciona banka (EIB) je među prvim institucijama donela revolucionarnu energetsku politiku čime je postala pokretač tranzicije ka ekološki i društveno održivoj ekonomiji. U tom pravcu, ova banka će tokom narednih 10 godina podržati ulaganje od bilion eura u dekarbonizaciju privrede i obustaviti finansiranje svih projekata gdje je prisutno korišćenje fosilnih goriva i gasa zaključno sa krajem 2021. godine. S obzirom da je region Zapadnog Balkana na putu integracije ka Evropskoj uniji, podržaće privrede ovih zemalja kako bi svoje poslovanje prilagodili smjernicama održive životne sredine i društvenog razvoja. Takođe, nastaviće se da pomaže i njihovo međusobno povezivanje kroz izgradnju i obnovu transportne, energetske i digitalne infrastrukture.

“Ponosni smo što smo predvodnici jedne od najznačajnijih inicijativa za budućnost koja podrazumijeva borbu protiv klimatskih promjena, čije posljedice svi osjećamo. Kao najveći investitor u ekološke projekte, EIB je pokrenuo novo poglavlje u borbi za očuvanje prirodnih resursau skladu sa smjernicama Pariskog sporazuma. To znači da će i privredni sektor morati aktivno da učestvuje i da svoj doprinos čistijoj planeti, uz našu pomoć. Pored fokusa na održivi razvoj, jedan od glavnih prioriteta EIB-a je i unaprjeđenje integracije zemalja unutar Zapadnog Balkana, kao i ka Evropskoj uniji. U ovom regionu je za razvoj transportne i energetske infrastrukture do sada uloženo preko 4 milijarde eura kroz razne kredite i donacije“, izjavila je direktorka kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *