Operativni rezultat Erste Grupe u 2019 porastao 8,7 odsto na 2,97 mlrd EUR

Dodajte komentar

Erste Group Bank AG (Erste Grupa) je danas objavila da je u 2019. godini ostvarila operativni rezultat od 2,97 mlrd EUR, što je 8,7 odsto više nego prethodne godine.

Naš godišnji operativni rezultat od skoro 3 milijarde eura, koji predstavlja znatno povećanje od 8,7 odsto, dokazuje da je Erste zaista u veoma dobrom stanju. To je trenutno rijetkost u evropskom bankarstvu – i predstavlja snažnu osnovu za budući rast”, kaže Bernhard Špalt (Bernhard Spalt), glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG (Erste Grupe).

Zahvaljujući našem profilu, poslujemo u ekonomski najdinamičnijem regionu u Evropi, jer zemlje CIE bilježe rast BDP-a koji je dva puta brži od prosjeka u eurozoni. Važno je napomenuti da je glavni izvor ovog rasta domaća tražnja, zahvaljujući niskim stopama nezaposlenosti i rastu realnih zarada. Zahvaljujući stabilnom putu rasta koji prate zemlje regiona, opsegu našeg poslovanja i jačini našeg brenda, uspjeli smo da ostvarimo povećanje ukupnih depozita i ukupnih kredita za 7 odsto. Naš operativni prihod je rastao dvostruko brže od naših troškova, a poboljšanja su ostvarena kod svih vrsta prihoda.

Kontinuirano povoljno okruženje po pitanju rizika doprinijelo je daljem smanjenju koeficijenta problematičnih kredita na 2,5 odsto, što je  odraz dobrog zdravlja naše aktive. Zadovoljni smo likvidnosnom pozicijom, kao i kapitalom: naš koeficijent osnovnog akcijskog kapitala (CET 1) iznosi 13,7 odsto, što je znatno iznad regulatornih zahtjeva.  Željeli bismo da sa akcionarima podijelimo dobare rezultate iz 2019. godine i stoga ćemo na godišnjoj skupštini akcionara predložiti povećanje dividende na 1,50 eura po akciji”, zaključio je Bernhard Špalt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *