export or import shipping cargo container stacks and port cranes

Kosovo od 15. marta ukida takse na uvoz iz Srbije i BiH

Premijer Kosova Albin Kurti najavio je da će 15. marta biti ukinute takse od 100 posto na uvoz primarne sirovine iz Srbije i BiH, a od Srbije se zauzvrat očekuje prekid kampanje za povlačenje priznanja i ukidanje netarifnih barijera za kosovsku ekonomiju.

Kurti je na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksa od 1. aprila na 90 dana.

Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svijetu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom.

On je rekao da je ukidanje taksi na uvoz sirovina “znak dobre volje za rešavanje problema i odnosa”, te da “očekuje da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka”.

Kako prenosi Gazeta ekspres, Kurti je dodao da ako Srbija pozitivno odgovori na ovaj poziv, onda će od 1. aprila takse biti u potpunosti ukinute na period od 90 dana.

On je rekao da će, ako srpska strana ne odgovori pozitivno, takse biti u potpunosti vraćene 15. juna.

Dodao je da “čuje zahtjeve međunarodnih faktora”, ali je istakao da je njegova dužnost da štiti interese građana Kosova, prenosi Indikator.ba.

Check Also

Iznenada preminuo prvi čovjek bankarske kompanije Rotšild

Baron Bendžamin de Rotšild, koji je bio na čelu porodične kompanije poznate širom svijeta, preminuo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *