Hong Kong

Hongkong građanima dijeli po 1.280 dolara kako bi smanjio posljedice ekonomske krize

Hongkong će svojim građanima podijeliti po 1.280 dolara kako bi smanjio posledice ekonomske krize. Azijski finansijski centar saopštio je da mjera podrazumijeva da će svi stanovnici sa boravištem u Hongkongu koji imaju najmanje 18 godina dobiti oko 1.280 dolara (10.000 hongkonških dolara).

Oko sedam miliona ljudi će imati korist od ove odluke, prenosi CNN.

Finansijski sekretar Pol Čen rekao je da će se Hongkong prvi put suočiti sa deficitom u budžetu u posljednjih 15 godina, zbog recesije koja je počela u trećem kvartalu 2019. godine.

Očekuje se da se situacija pogorša, a Čen kaže da će deficit za sledeću fiskalnu godinu do marta 2021. godne dostići rekord od oko 4,8 odsto BDP-a Hongkonga.

Dodao je da se ekonomija Hongkonga ove godine suočava sa velikim izazovima, a da su izgledi daleko od obećavajućih u narednom periodu.

Tokom predstavljanja budžeta, Čen je rekao da su na trenutno stanje uticali protesti u Hongkongu, trgovinski rat Kine i SAD, kao i usporavanje globalne ekonomije.

Sada se, kako je naveo Čen, ekonomija takođe suočava sa širenjem koronavirusa, koji joj je zadao težak udarac.

Jedan dio novca za pomoć doći će iz posebnog fonda koji je osnovan zbog pogoršanih ekonomskih uslova zbog nove epidemije koronavirusa.

Vlada će takođe, kako je naveo, smanjiti porez na dohodak za neke stanovnike, što će obuhvatiti dva miliona poreskih obveznika.

Vlasti takođe planiraju da daju stanovnicima sa niskim primanjima koji žive u zgradama u javnom vlasništvu mjesec dana besplatnog stanovanja, a obezbijediće i jednokratnu isplatu neprivilegovanim domaćinstvima.

Čen je dodao da uprkos uticaju koronavirusa, koji može da bude veći od uticaja SARS virusa u 2003. godini, ekonomski temelji Hongkonga ostaju čvrsti.

“Ekonomija Hongkonga bi trebalo da se oporavi nakon što se epidemija završi”, rekao je Čen.

Check Also

Vlada predviđa djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto 2021. godine

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *