Nafta stabilna iznad 56 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 56 dolara budući da je smanjeno snabdijevanje iz Libije zbog sukoba neutralizovalo zabrinutost zbog širenja koronavirusa i njegovog uticaja na potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,35 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 16 centi višoj cijeni, od 51,59 dolara.

Podršku cijenama mogla bi pružiti i eventualna odluka OPEC-a i njegovih saveznika o dodatnom ograničenju snabdijevanja, napominje Reuters.

Ministar energetike Saudijske Arabije izjavio je da bi koronavirus trebalo da zabrine OPEC+. Čeka se mišljenje Rusije, koja je poručila da joj treba više vremena da prouči preporuku tehničkog odbora OPEC-a o smanjenju snabdijevanja za dodatnih 600 hiljada barela dnevno. Trenutno se smanjuje za 1,7 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 56,11 dolara, što znači da je pala 2,06 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *