CBCG nema zvaničnu informaciju o prodaji Komercijalne banke

Centralna banka Crne Gore nema zvaničnu informaciju daje NLB Slovenija kupila Komercijalnu banku Beograd, rečeno je Pobjedi iz CBCG.

Podsjetimo da su juče srpski mediji objavili daje Komercijalna banka prodata je slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci za 450 miliona eura. Tragom ove informacije Pobjeda je pitala CBCG i NLB da li imaju zvaničnu potvrdu o toj transakciji jer Komercijalna banka posluje I u Crnoj Gori. Ranije se zvala Komercijalna banka Budva, a odnedavno Komercijalna banka Podgorica.

Pročitaj još: Vlada Srbije do kraja nedjelje zvanično prihvata ponudu za Komercijalnu banku?

NEMA ZVANIČNE INFORMACIJE

Centralna banka Crne Gore ne posjeduje zvaničnu informaciju od strane nadležnih organa iz Srbije daje NLB Slovenija kupila Komercijalnu banku Beograd kazali su iz Centralne banke..

Nema, kako su kazali, u proceduri ni zahtjeva. Centralna banka nema u proceduri zahtjev za sricanje kvalifikovanog učešća (na indirektan način) u Komercijalnoj banci Podgorica. To bi po Zakonu o bankama bio obavezan redosljed koraka, ukoliko neko lice planira da stekne kvalifikovano učešće u banci koj a po sluje u Crnoj Gori.
Pojasnili su da nema ni informacije o potencijalnim planovima te vrste.
-Izuzev Crnogorske komercijalne banke Podgorica i Podgoričke banke Podgorica, Centralna banka nema informacije o potencijalnim planovima spajanja drugih banaka u Crnoj Goripojasnili su nza naš list iz Centralne banke,

SRPSKI MEDIJI

Srpski mediji su juče javili daje Komercijalna banka prodata a pominjane su razne cifre, jedni su tvrdili za 450 a drugi za 500 miliona eura.

Pročitaj još: Komercijalna banka prodata Slovencima

Mediji u susjednoj državi su objavili da je sve okončanmo i da se očekuje potpisivanje ugovora vrednog oko 450 miliona eura, što je cifra s kojojm se ranije spekulisalo.

Navode takode da će Slovencima pripasti fmansijska institucija koja pokriva skoro 11 odsto srpskog tržišta. Podsjećaju da je Komercijalna banka prošle godine zaradila 75,3 miliona eura.

U tamošnjim medijima se navodi da su za kupovinu beogradske Komercijalne banke ponude su dostavile tri banke Rajfajzen, AIK i NLB. Podsjećaju da Komercijalna banka, najveća državna banka, osim u matičnoj državi radi i na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Osim u Republici Srpskoj, gdje se pozicionirala kao šesta banka, nedavno je otvorila i ekspozituru u Drvaru. Dabi, kako navode, stekla većinsku kontrolu, država je manjinskim akcionarima tokom 2019. godine isplatila nešto više od 260 miliona eura.

Iz NLB Ljubljana ne mogu dakomentarišu

Iz sjedišta NLB u Ljubljani Pobjedi je juče saopšteno da ne mogu komentarisati Informaciju o kupovini Komercijalne banke.

-Pitanja vezana uz Komercijalnu banku ne možemo komentarisati. Javnost ćemo obavestiti blagovremeno i na adekvatan način, kazala je Mojca Strojan Iz NLB komunikacija.

Check Also

Otvoren Hipermarket Voli u Danilovgradu

Kompanija Voli je danas otvorila novi tržni centar, svoj prvi maloprodajni objekat u danilovgradskoj opštini. …

One comment

  1. hahahahaha nemoj slučajno da očekujemo da regualtor tržišta umije da čita informacije iz javne sfere. baš smo razmaženni i svašta tražimo od guvernera i njegovog dokonog tima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *