Radnici Metalca prijete prodajom imovine

Ukoliko se situacija u fabrici Metalac Termochem ne riješi do petka i ukoliko ne dobiju adekvatan odgovor za novčanu pomoć iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, radnici će prodati dio imovine fabrike kako bi uzeli zarade koje im vlasnik duguje, saopštio je radnik Metalca Niko Ćetković.

Radnici Metalca okupili su se ispred fabrike kako bi protestovali jer mjesecima ne primaju zarade, a vlasnik fabrike nije došao iz Češke kako bi im se obratio i rekao kako stvari stoje.

„Primili smo 4. decembra jedan dio naknade za oktobar. Ostao je dio zarade za oktobar, zatim zarada za novembar, decembar, januar i februar“, kazao je Ćetkovič.

Ćetković ističe da je najveći problem što 110 ljudi ostaje bez posla. Obraćali su se predsjedniku Opštine Veselinu Grboviću koji ih je uputio na Ministarstvo ekonomije.

„Iz Ministarstva nijesmo dobili nikakvu nadu da će firma raditi. Spremni su, u neku ruku da pomognu, ali sve zavisi od gazde firme jer je to njegova privatna imovina“, kazao je Ćetković.

Iz Ministarstva su poslali zahtjev Ministarstvu radai socijalnog staranja za novčanu pomoć radnicima.

„Čekaćemo do petka, u petak ukoliko ne odgovare, mi ćemo biti prinuđeni da sami prodajemo djelove od ove imovine i da sami sebe isplaćujemo, jer više zaista je prevršilo svaku mjeru”, poručio je Ćetković.

Radnici koji nijesu imali ugovor za stalnoprimljeni u stalni radni odnos nijesu dobili u petak knjižice, kako su pisali mediji.

„Nije im bio produžen ugovor jer im je isteklo zakonsko pravo od mjesec kada mogu da se prijave na biro i ne mogu da dobiju novčanu naknadu. Iz uprave su pomogli da im se produži to rješenje za vrijeme da dobiju nadoknadu s biroa“, kazao je on.

Izvor i foto: rtcg.me

Check Also

Solidarnost u doba Korone: Crnogorski ugostitelji ustupaju svoje kapacitete Vladi i NKT-u

Da krizne situacije, kakva je i pandemija virusa COVID19, znaju probuditi najbolje u ljudima pokazao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *