Budva blokirala račune 70 firmi

Dodajte komentar
Budva

Centralna banka Crne Gore, na zahtjev Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, blokirala je račune 70 kompanija koje duguju više od milion eura na ime poreza na nepokretnost.

Zahtjev vrhovnoj monetarnoj ustanovi iz Uprave loklanih javnih prihoda na čijem je čelu Petar Odžić (SDP), stigao je krajem prošle sedmice za prinudnu naplatu kompanija koje su vlasnici brojnih nekretnina na području od Jaza do Buljarice, a koje nijesu izmirile poreske obaveze.

Kako je pojašnjeno “Vijestima”, pod prinudnom naplatom podrazumijeva se zakonska obaveza i ovlašćenje Centralne banke Crne Gore da sa svih računa dužnika na kojima dužnik- klijent banke ima sredstva, po sili zakona izvrši plaćanje obaveze navedene u osnovu za prinudnu naplatu, u korist računa povjerioca.

Rješenja o prinudnoj naplati napisana su još krajem prošle godine, ali je Uprava, imajući u vidu da je ostvarila rekordnu naplatu od gotovo 14 miliona eura lani, prolongirala blokadu računa, ostavljajući vlasnicima 70 kompanija rok da izmire obaveze. Kako to nijesu učinili, zahtjev je poslat Centralnoj banci da sa bankovnih računa kompanija skine novac koji duguju.

Opštinska Uprava je, samo tokom prošle godine, prinudnom naplatom uspjela da naplati čak sedam miliona eura poreskog duga.

Imajući u vidu da je takozvana crna lista poreskih dužnika Opštine Budva podugačka, to se nerijetko moraju sprovoditi zakonske mjere kako bi svi izmirili obaveze.

Prilikom naplate duga kod pravnih lica, dok se poreski dug građana naplaćuje upisom hipoteke na nepokretnost u katastarsku evideniciju Uprave za nekretnine, čime se Opština osigurava da će obaveza biti izmirena.

Samo tokom minulih godinu i po dana, kako su “Vijesti“ ranije objavile, na više od stotinu nepokretrnosti, stanova, zemljišta, kuća i vila poreskih dužnika, upisane su hipoteke na zahtjev Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *