Španija uvodi digitalni porez

Španija namerava da uvede novi porez koji će plaćati uglavnom velike digitalne kompanije poput Google-a, Amazona i Facebooka, izjavila je ministar finansija Maria Hesus Montero.

Ljevičarska vlada u Madridu usaglasila je stavove oko uvođenja poreza koji bi mogao da generiše približno milijardu evra prihoda godišnje.

Porez će po stopi od tri odsto plaćati digitalne kompanije koje na globalnom nivou ostvaruju godišnje prihode od 750 miliona eura naviše, odnosno tri miliona eura i više u Španiji.

Španska Vlada je na sjednici usvojila odluku i o uvođenju poreza na finansijske transakcije koji bi državnoj kasi godišnje trebalo da donese 850 miliona eura.

Parlament bi trebalo da usvoji predlog zakona u narednim sedmicama, a stupanje zakona na snagu očekuje se najkasnije u drugom kvartalu godine.

Španiji je hitno potrebno dodatnih 1,8 milijardi eura budžetskih prihoda koji su već zacrtani u budžetu za ovu godinu. Evropska komisija je već upozorila Madrid da ne povećava potrošnju na socijalnu pomoć, ako joj budžetski prihodi to ne dopuštaju.

(SEEbiz)

Check Also

Grčka olakšicama privlači strane penzionere

Grčka Vlada poziva strane penzionere da svoja poreska prebivališta prebace u tu zemlju, uvođenjem jedinstvene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *