Stečaj u Atlas banci: Ugovor sa “Kroll Associates” jači od zakona

1 komentar

Stečajna uprava Atlas banke je izvještaj kompanije “Kroll Associates”, angažovane da sprovede internu istragu događaja koji su doveli do stečaja banke, označila tajnim jer je to definisano ugovorom koji je potpisan sa tom firmom, a ne na osnovu Zakona o bankama. To je odgovor predsjednika stečajnog odbora Atlas banke Darka Bulatovića u dopisu nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću.

Stečajni upravnik Atlas banke Mirko Radonjić je 6. decembra obavijestio javnost da je stečajni odbor banke u junu prošle godine angažovao kompaniju čiji su preliminarni nalazi pokazali brojne oblasti koje su potencijalno mogle da dovedu do gubitka po banku, kao i da će “Krol” nastaviti da im pruža pomoć.

Radonjić je odbio da dostavi taj izvještaj Damjanoviću pozivajući se na njegovu tajnost, nakon čega je poslanik od Bulatovića tražio informacije na osnovu kojeg zakonskog rješenja je izvješaj proglašen tajnim.

Bulatović je objasnio da je Radonjić potpisao ugovor sa “Krolom” kojim je, između ostalog, precizirano da se “izvještaji čuvaju kao poverljivi i ne smiju se objelodanjivati, dijeliti, redistribuirati ili na drugi način učiniti bilo koji izvještaj dostupnim bilo kojoj trećoj strani u cjelosti ili djelimično bez Krolovog izričitog pismenog pristanka”.

“Ugovorom je precizirano da sva pitanja koja proizilaze iz pružanja usluga “Krola” koja mogu biti sporna podliježu zakonima Engleske i bila bi rješavana u arbitražnom postupku u skladu sa pravilima Londonskog suda za međunarodnu arbitražu. U tom smislu je izvještaj “Krola” označen stepenom tajnosti “povjerljivo” u skladu sa ugovorom i poverljivost nije temeljena na odredbama Zakona o bankama”, naveo je Bulatović u odgovoru.

Damjanović je “Vijestima” kazao da odgovor Bulatovića u kome se govori o povjerljivosti izvještaja i ugovora stečajnog upravnika sa Krolom, čije se usluge plaćaju iz stečajne mase, sam za sebe govori o nepostojanju zakonskog osnova za skrivanje traženih informacija.

“Dio informacija koje su za javnost označene kao povjerljive upravo je plasiran u dostavljenom odgovoru, a u javnim obraćanjima stečajnog upravnika i guvernera Centralne banke Radoja Žugića, u više navrata ja govoreno o sadržaju “tajnog” izvještaja. Iako nema transparentnosti u sprovođenju stečajnog postupka kod Atlas i IBM banke, angažovanje “Krola” i pokušaj pravdanja “povjerljivosti” jasno ukazuje da postoje problemi kod naplate potraživanja tih banaka. To onda dovodi u pitanje postupanje CBCG u vremenu koje je prethodilo stečaju, a naročito 2015. godine”, kazao je Damjanović.

Bulatović je naveo da je “Krol” angažovan da bi se obezbijedili pravni uslovi za naplatu potraživanja Atlas banke od dužnika čija se potencijalna imovina nalazi u inostranstvu. Dodao je i da je ta firma specijalizovana za poslove forenzičkih istraživanja i do sada je bila angažovana na sličnim poslovima u više od 50 država svijeta, kao i da iza sebe imaju nesporne rezultate koji je kvalifikuju kao referentnu i svjetski poznatu kompaniju u ovoj oblasti.

CBCG je u aprilu prošle godine uvela stečaj u Atlas banku. Priznata dugovanja Atlas banke u stečaju ljetos su iznosila 133 miliona eura, ali to nije konačna cifra zbog žalbenih postupaka koje su pokrenuli klijenti banke nezadovoljni iznosom koji im je priznala stečajna uprava.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *