IRF će ove godine plasirati preko 200 miliona eura

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond objavio je nove programe finansijiske podrške za 2020.godinu, kojim je predviđeno 36 kreditnih linija, kroz koje IRF planira da plasira najmanje 200 mil EUR u razvoj preduzetništva, početnicima u biznisu, podršku postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima. Kamatna stopa na ove kredite kreće se od 0% do 4,5 %, rok otplate je do 15 godina, uz grejs period do 5 godina.

Investiciono-razvojni fond za 10 godina postojanja plasirao je prvu milijardu EUR u crnogorsku privedu, a samo u prethodnoj godini 241 milion EUR.

“Kontinuirani ekonomski rast i razvoj u cilju unaprjeđenja kvaliteta životnog standarda, kao strateški cilj Crne Gore, bio je i prioritet u radu IRF-a u proteklom periodu, koji se ogleda i u preko 16 000 otvorenih novih i očuvanih postojećih radnih mjesta.  Ponosni na ostvareni rezultat, jer su realizovana sredstva namijenjena kreiranju mogućnosti za kontinuirani rast i razvoj crnogorske ekonomije, planom za ovu godinu predvidjeli smo plasman u iznosu od najmanje 200 miliona EUR. Sredstva su namijenjena za razvoj preduzetništva, i to podrškom posebnim ciljnim grupama, kao što su mladi, početnici, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni proizvodjači, zanatlije, inovativno preduzetništvo, ICT biznis, klasterska proizvodnja. I ove godine obezbijeđena su sredstva za ciljne grupe kojima se nude i beskamatne kreditne linije za: visokoškolce, tehnološke viškove i start-up biznise gdje su nosioci žene. Podrška prioritetnim sektorima razvoja, kao što su: održivi i zdravstveni turizam, održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane, drvoprerada, proizvodnja, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, novi materijali i održive tehnologije i ICT, su u konstatnom fokusu Investiciono-razvojnog fonda. Tako će i u predstojećoj godini, planirana sredstva biti uložena u podršku poboljšanja likvidnosti preduzeća, podršku green field i brown field investicijama, kao i razvoj infrastrukture”, saopšteno je iz IRF.

IRF je u svojoj širokoj paleti finansijskih programa, pripremio i dva nova programa podrške COSME program i EASI program. Za one preduzetnike koji imaju dobru ideju ali nemaju dovoljan kolateral kako bi obezbijedili kredit, IRF je u saradnji sa Evropskim investicionim fondom obezbijedio garantne šeme u iznosu od 80 miliona EUR, u okviru COSME programa. Ovim instrumentom, kojim garancije iznose do 50 odsto kredita, biće omogućeno svima onima koji iskreno žele da se bave biznisom i svima onima koji imaju potencijal da se bave biznisom, šansa da to i urade. Dostupan je i garantni fond namijenjen najsiromašnijem stanovništvu. Svima koji žele da pokrenu biznis IRF će u Saradnji sa Evropskim investicionim fondom kroz Program zapošljavanja i socijalne inovacije “Easi”, pomoći u tome.

“Vođeni posebnom pažnjom za razvoj sjevernog regiona i opštinama ispod prosjeka razvijenosti, IRF je za projekte koji se realizuju na ovim područjima pripremio i posebne stimulacije u vidu smanjenja kamatne stope za 0,50 %, a privredni subjekti koji redovno izmiruju poreske obaveze, tj ispunili su kriterijume da se nalaze na „bijeloj listi”, takođe će imati povoljnost u vidu smanjenja kamatne stope za 0,50 %.
Pored redovne stimulacije u vidu smanjenja kamatne stope od 0,5% na sredstva koja se povlače od EIB-a, dodatno je moguće ostvariti smanjenje kamatne stope od 0,2% ukoliko se zadovolje uslovi Eyet inicijative koja se odnosi na zapošljavanje mladih osoba do iskorišćenja sredstava predviđenih ugovorom sa EIB-om”, navodi se u saopštenju.

IRF, koji sredstva za plasman u privredu Crne Gore obezbjeđuje na međunarodnom tržištu kapitala, omogućio je i ove godine zahvaljujući svom dosadašnjem odličnom kreditnom rejtingu, najpovoljnije uslove kreditiranja, kojim će zadovoljiti potrebe ulaganja u održive biznise koje se tiču svih djelatnosti koje IRF finansira, kako bi doprijnijeli poboljšanju razvoja crnogorske ekonomije u cjelini i stimulisali što veće zapošljavanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *