Dug Instituta “Dr Simo Milošević” od 6 do 8 miliona stiže državi na naplatu

Na teret državnog budžeta će da padne obaveza od najmanje šest miliona eura duga Instituta Dr Simo Milošević iz Igala prema Jugobanci Beograd iz 1991. godine ako Privredni sud u Podgorici potvrdi pravosnažnu presudu Apelacionog suda Srbije.

Prema ovoj presudi, Institut treba da plati više od šest miliona, a sa ukupnim kamatama i drugim troškovima moguće da iznos dostigne osam miliona eura u korist bivše Jugobanke u stečaju. Vlada Crne Gore je 2008. godine zaključkom ovu potencijalnu obavezu prihvatila na svoj teret.

Apelacioni sud Srbije je pravosnažnu presudu donio 12. septembra prošle godine, nakon pune 23 godine trajanja spora. Ta presuda je za priznavanje u crnogorsko pravosuđe stigla prije desetak dana Privredom sudu, kojim rukovodi sudija Blažo Jovanić.

Nema straha od blokade računa Instituta, a ne prijeti nam ni uvođenje stečaja jer se Vlada Crne Gore prije više od deceniju obavezala posebnim zaključkom da će preuzeti eventualni dug po ovom osnovu, kazala je Vijestima direktorka Instituta Gordana Rajović.

Ona je kazala i da je premijer Duško Marković blagovremeno upoznat sa problemom i navela da je još od 2008. godine,kada je bilo interesovanja za privatizaciju Instituta, Vlada donijela zaključak da će preuzeti eventualne obaveze u sporu sa starom Jugobankom u stečaju.

Institut iz Igala je pred sudovima u Srbiji zastupao advokat kojeg su angažovali, a umješač u tom postupku bila je kancelarija Zaštitnice imovinsko pravnih interesa države Crne Gore Dragane Đuranović.

Institut iz Igala je 1991. godine uzeo kredit od Jugobanke u iznosu od 3,95 miliona njemačkih maraka, u dinarskoj protivvrijednosti, za vraćanje rata za raniji kredit podignut za izgradnju druge faze ove zdravstvene ustanove.

U četiri dosadašnja pokušaja privatizacije Instituta, ovaj spor bio je potencijalni teret kompaniji i državi. U petom pokušaju prodaje većinskog državnog udjela, za koji je nedavno poništen tender, u pregovorima je obezbijeden i pristanak ponuđača na uslov Tenderske komisije da preuzme i sporove Instituta, čiji se finansijski ishod ne može predvidjeti.

Vladin Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim predsjedava premijer Marković, odbio je krajem januara ove godine predlog Tenderske komisije, na čijem čelu je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, da se potpiše ugovor sa češko-crnogorskim konzorcijumom o kupoprodaji Instituta. Sa tim je bila saglasna i ministarka Sekulić.

(Opširnije u Vijestima)

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

One comment

  1. Samo je naša neznavena država, nadležna institucija, mogla da izgubi predmet na hiperinflatorne dinare. Evo konačno jasnog dokaza onog lošeg opravdanja zašto nije došlo do privatizacije Instituta? Zašto bi neko plaćao nešto što je sljedeći dan bilo obezvrijeđeno tamo dalekih 90tih? NO, i tada i sada jedna te ista ekipa nepoznavajući ekonomiju, odlučuje na istovjetan način= hajde malo po bubrezima poreskih obveznika Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *