9 brilijantnih prodajnih trikova srpskog preduzetnika iz 90-ih: Parola – snađi se!

Prvi čovjek Brainz TV-a i dugogodišnji srpski preduzetnik Živojin Petrović podijelio je na svojoj Fejsbuk stranici kako se devedesetih godina prošlog vijeka dovijao da poveća prodaju.

Navodi da je u „možda najtežem periodu u našoj skorijoj istoriji bar što se tiče ekonomske situacije (sankcije, blokade, hiperinflacija, embargo na skoro svu robu)“, morao da osmisli razne načine kako bi trgovačko preduzeće „Processor Commerce”, čiji je vlasnik bio, uspio da zadrži na pobjedničkom tronu.

Negdje oko 1993. kreirao sam slogan koji je godinama kasnije, pa čak i danas kod mnogih ljudi, ostao duboko urezan u sjećanje: „Pozovite SMESTA – 655 DVESTA”

“To je bilo neopisivo ludilo kako po pitanju broja poziva na taj telefon, tako i po količini i raznovrsnosti robe koju smo prodavali u našoj prodavnici koja se nalazila na Beogradskom sajmu u Hali 11”, navodi Petrović.

Trgovačke forte koje je osmislio jer ih nije bilo u udžbenicima, sažeo je u sljedećih 9 lekcija:

Lekcija 1. Prodavao sam tehniku… stavim popust 15% slabo ide. Onda ulubim rukom sa strane uređaj, napišem popust zbog oštećenja 15% i ide kao alva.

Lekcija 2. Na uređaje koje niko nije kupovao napišem: prodato, rezervisano ili kaparisano…i odmah svi traže isti takav. Cijena nije važna.

Lekcija 3. Na uređaj koji dugo nije prodat napišem: „Uzorak. Nije za prodaju!“ i odmah svi baš taj hoće…onda zovem magacin kao preko veze…

Lekcija 4. Sa uređaja koji se slabo prodaje skinem cijenu (paziti na inspekciju) i odmah se svi raspituju za isti. Onda kreće obrada i priča…

Lekcija 5. Kupci su mi uvjek tražili novo. OK, ako već nemam stalno nove modele, svakodnevno sam premještao istu robu po izlogu i radnji… i eto novog.

Lekcija 6. Na svim televizorima u prodavnici namjestim isti program, to lijepo izgleda, ali samo na modelu koji se najslabije prodaje pustim fudbal.

Lekcija 7. Ako baš nemam uređaj koji mi kupac traži isti odmah nabavljam i donosim mu ga kući, puštam u rad a kasnije ga obavezno pozovem da čujem da li je zadovoljan.

Lekcija 8. Uvjek sam vodio računa da u radnji imam podjednako interesantne robe i za muškarce i za žene. U suprotnom kupovina kraće traje.

Lekcija 9. Preduzetnik mora da bude ljubazan i vrlo, vrlo pažljiv.

Parola – snađi seDevedesetih godina prošlog veka, kada je bio možda najteži period u našoj skorijoj istoriji bar što…

Publiée par Živojin Žika Petrović sur Samedi 8 février 2020

Check Also

Pregled kompanija sa blokiranim računima na 31. mart 2020.

Centralna banka Crne Gore objavila je novi spisak pravnih lica i preduzetnika sa blokiranim računima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *