Addiko sa značajno nižom dobiti, otpušteno 229 radnika

1 komentar

Addiko banka, koja je od jula prošle godine uvrštena na primarno tržištu Bečke berze, održaće obećanje o isplati dividende uprkos nižoj dobiti u 2019. godini.

Istovremeno, Banka je izvijestila da je ukinula 229 radnih mjesta kao dio procesa restrukturiranja pokrenutog prošle godine.

Banka, koja je nastala iz balkanskog poslovanja bivše Hypo Alpe Adria, obećala je investitorima tokom prošlogodišnje javne ponude dionica (IPO) da će isplatiti dividendu u iznosu od 40 miliona eura za 2019. i 2020. godinu.

Preliminarni podaci za 2019. godinu, objavljeni u četvrtak, pokazuju značajan pad dobiti.

Na zahtjev, zajmodavac je izjavio da nije promijenio svoju dividendnu politiku. Cilj je doseći pomenutih 40 miliona, ali još uvijek postoje razjašnjenja s regulatorom u vezi sa zahtjevima za zaštitni kapital.

Banka je saopćila da će objaviti svoj prijedlog za dividendu dioničarima za 2019. godinu i obznaniti poslovne izglede za tekuću godinu kada dođu revidirane brojke, a to će biti 5.marta.

U 2019. godini banka bilježi neto dobit u iznosu od 35,1 miliona eura, dok je u 2018. dobit bila gotovo tri puta veća – 104,2 miliona eura. Međutim, rezultat u 2018. godini karakterisao je jednokratni učinak u iznosu od 61 miliona eura – u obliku smanjenja duga kroz dobit i gubitak od strane tadašnjeg jedinog dioničara AI Lake, objasnili su iz Addika.

Inače, rezultat u 2019. godini bio je opterećen rezervacijama i amortizacijom u vezi sa kreditnim zakonodavstvom u Srbiji i Hrvatskoj povezanim sa kreditima u švžajcarskim francima. Međutim, u Hrvatskoj je došlo i do pozitivnog jednokratnog učinka zbog velikog restrukturiranja kredita.

Prilagođena jednokratnim učincima, banka je privremeno prijavila godišnju dobit nakon oporezivanja od 40,9 miliona eura za 2019. godinu, što je povećanje od 32 posto u odnosu na prilagođeni podatak za prošlu godinu. Operativno, neto kamatni rezultat i provizijski rezultat porasli su u prošloj godini.

Addiko je najavio “optimizaciju troškova” u trećem kvartalu prošle godine. U međuvremenu to je dovelo do smanjenja 229 radnih mjesta (računato s punim radnim vremenom) i zatvaranja 17 poslovnica.

Addiko banka sa sjedištem u Beču ima ukupnu imovinu od 6,1 milijardi eura. Posluje kroz podružnice u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, piše Indikator.ba.

Depoziti klijenata na kraju 2019. godine procijenjeni su na 4,8 milijardi eura, a zajmovi klijenata na 3,9 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Kakva jasna liderska matematika: kad se ostavi istovjetni ispolitizirani menadžment, to su dokazi da je rebrendiranje okončalo kao neuspješna aktivnost, pošto oni od ranije ogrezli u korupciji nemaju interes da stvarno oporave uništenu banku. A ovi sadašnji su max neposvećeni klijentima, poseljačili su banku i doveli je na nivo paorskog orobljavanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *