Snažan skok azijskih berzi nakon objave Kine da će sniziti uvozne carine

Na azijskim berzama u četvrtak najvažniji indeksi snažno su porasli, zahvaljujući pozitivnom razvoju događaja na trgovinskom pdoručju između SAD-a i Kine, odnosno najavi služenog Pekinga da će prepoloviti carine na uvoz stotina proizvoda iz SAD-a od 14. februara.

MSCI indeks azijskih dionica bez japanskih oko 7,30 sati bio je u plusu 1,58 posto.

I ostali regionalni indeksi ostvarili su snažan skok, pri čemu japanski Nikkei za 2,4 posto, hongkonški za 2,7 posto, južnokorejski za 2,79 posto, a šangajski za 1,49 posto.

Kinesko ministarstvo finansija objavilo je na svojem web-siteu da od 14. februara prepoloviti carine na uvoz niza američkih proizvoda u nastojanju da “unaprijedi zdrav i stabilan razvoj kinesko-američke trgovine”.

Carine će se odnositi na američke proizvode vrijedne otprilike 75 milijardi dolara, na koje je Kina početkom septembra lani uvela više tarife.

Najviše su skočile cijene dionica na japanskoj i hongkonškoj berzi. I američki terminski indeksi, koji ukazuju na smjer kretanja Wall Streeta na otvaranju, trenutno su u velikom plusu, pa je terminski Dow Jones u plusu za 198 bodova.

Check Also

Dobre navike koje vode do značajnih ušteda

„Ne mogu sada da mijenjam stil života“, „Toliko brige oko sitnica stvara mi pritisak“, „Sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *