U ovim zemljama EU plate manje nego prije 10 godina

Radnici u šest zemalja EU imali su prošle godine u prosjeku niže plate nego prije deset godina.

U istom periodu su primanja radnika u tri države članice bloka ostala gotovo nepromjenjena tokom protekle decenije, pokazuju rezultati istraživanja Instituta evropskih sindikata (ETUI).

Prema juče objavljenim podacima do kojih je došao ETUI, prosječni platni paketi su lane bili niži nego 2010. godine u Italiji, Španiji, Grčkoj, Portugalu, Hrvatskoj i na Kipru, prenosi portal Europeanmovement.eu.

Prosječan paket plata, prilagođen za inflaciju, uključujući doprinose za socijalno osiguranje i naknadu na plate, bio je prošle godine u Grčkoj 15 odsto manji u odnosu na isti paket 2010. godine, na Kipru je bio 7,0 posto manji, u Hrvatskoj manji za 5,0 procenata, u Španiji i Portugalu za po 4,0 odsto, a u Italiji za 2,0 procenta.

Istraživanje ETUI-ja takođe pokazuje da je prosječan paket plata tokom posljednje decenije bio zamrznut ili neznatno povećan u Finskoj (+0,1%), Belgiji (+1,5%) i Holandiji (+1,5%).

“Radnici u šest zemalja EU su u goroj situaciji nego što su bili prije 10 godina. Lideri EU vole da se hvale takozvanim oporavkom, ali za milione radnih ljudi u mnogim zemljama EU kriza nije gotova”, izjavila je zamjenica generalnog sekterata Evropske konfederacije sindikata (ETUC) Ester Linč.

Ona je dodala da “EU mora da učini mnogo više za podsticanje povećanja plata i minimalnih zarada i da pruži podršku jačem kolektivnom pregovaranju u gotovo svim zemljama članicama Unije”.

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *