Švajcarska najskuplja za život, evo gdje je Crna Gora

Švajcarska je zemlja u kojoj je najskuplje živjeti, a na ljestvici skupoće slijede je Norveška i Island. U određivanju poretka u obzir su se uzimale cijene stanarina, namirnica, odjeće, taksija, režija, interneta, prijevoza i obroka u restoranima.

Među prvih deset na listi koju je sastavio poslovni magazin Ceoworld su Danska i Luksemburg, ali i Japan, Bahami, Izrael, Singapur i Južna Koreja.

Kao mjerilo, u Ceoworldu uzeli su Njujork, koji je poznat po skupoći života i dali mu indeks sto, a pokazalo se da je život od onog u Njujorku skuplji samo u Švajcarskoj, Norveškoj i Islandu.

U Švajcarskoj su najviše cijene namirnica i obroka u restoranima, dok se po cijeni stanarine našla na četvrtom mjestu.

Crna Gora se na ovoj ljestvici našla na 90. mjestu, Bosna i Hercegovina je na listi zauzela 96. mjesto, Hrvatska 53., Slovenija 47,  Srbija na 98., Sjeverna Makedonija na 113. i Kosovo na 124.

Irska je 13., Francuska 14., SAD 20., Austrija 21., a Italija 28. Na mjestu iza nje je Njemačka, Španija je 44., Portugal 54., a Mađarska 77. Kina je na 80. mjestu, a Rusija na 82., prenosi Index.hr.

Zemlje koje su na dnu liste, odnosno u kojima je život najjeftiniji, jesu Pakistan, Afganistan, Indija, Sirija i Uzbekistan.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.