Jeftini novac i skupi kvadrati: Da li je nekretninski balon u Evropi pred pucanjem?

Dodajte komentar

Cijene nekretnina značajno su skočile u Frankfurtu, Stokholmu, Amsterdamu i Madridu, dok su oko 40 odsto porasle u Luksemburgu, Portugaliji, Slovačkoj i Irskoj. Niske kamatne stope, koje su trebale da ubrzaju oporavak evropske ekonomije posle krize, donijele su zapravo nove probleme.

Kako navodi “The New York Times”, novac je toliko jeftin da se debitori utrkuju u kupovini stanova i kuća. Recimo, stambeni kredit na 20 godina u Frankfurtu ili Parizu može se dobiti po kamatnoj stopi od jedan odsto. S druge strane, investitori su dobili šansu da dobro zarade otkupljivanjem nekretnina u čitavoj Evropi.

Pročitaj još: Berlin zamrzava cijene stanarina na pet godina

U Madridu i Barseloni su istovremeno skočile i cijene zakupa, pa je premijer Pedro Sančes prošlog ljeta ograničio cijene zakupa na stopu inflacije, koja sada iznosi 0,4 odsto. Cijene nekretnina u Parizu u prosjeku iznose 10.000 eura po kvadratu i među najvišima su u Evropi. I u tom gradu su porasle i cijene zakupa, a s obzirom na to da 70 odsto građana iznajmljuje stambeni prostor, gradonačelnica je nametnula kontrolu tih cijena.

Pročitaj još: I Pariz zamrzava stanarine

Ipak, Berlin je “najteže pogođen”. Kada su cijene zakupa prošlog ljeta doživele rast od 50 odsto posle pet godina, grad je uveo zamrzavanje cijena zakupa na pet godina, a zakupci imaju pravo da traže umanjenje cijene ako ona bude previsoka.

Glavni ekonomista Komercbanke u Frankfurtu, Jorg Kramer kaže da su se u nekim dijelovima Evrope, vrijednosti vratile, ili čak prebacile na nivo na kojem su bile prije dužničke krize u Evropi, izazvavši zabrinutost da se ovakva eksplozija na tržištu nekretnina neće završiti dobro.

Potražnja je zapravo porasla u rasponu od pet godina, otkada je Evropska centralna banka jednu od svojih referentnih kamatnih stopa spustila ispod nule. U skladu s tim cijene su toliko porasle da vlasništvo nad nekretninama mogu da priušte samo oni sa visokim prihodima. Dok istovremeno rastu i cijene zakupa stanova, radnička klasa se sve više povlači iz urbanih centara.

Čelnik banke UBS za nekretnine ističe da u nekim dijelovima Evrope “niske kamate guraju vrijednost nekretnina u zonu rizika”.

Gradi se 4.000 stanova, ali se očekuje veliki pad

Bundesbank, njemačka centralna banka, saopštila je nedavno da su nekretnine u njemačkim gradovima precijenjene za 15 do 30 odsto, a istraživanje UBS navodi da je rizik najakutniji u Minhenu, Frankfurtu, Parizu i Amsterdamu. Holandska centralna banka je istakla da je “sistematski rizik” na holandskom tržištu nekretnina najveća prijetnja finansijskoj stabilnosti. Kako tvrde, iznenadni pad cijena mogao bi da bude katastrofalan za dužnike i banke, s obzirom na to da je ukupan dug domaćinstava 527 milijardi eura, što je skoro dve trećine holandske ekonomije.

ECB nema mnogo prostora za manevrisanje, a nedavno je pozvala političare da preduzmu mjere koje će spriječiti dalji rast cjenovnog balona.

(Cijeli tekst pročitajte na Blic.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *