Nova akvizicija stvara novog globalnog igrača u plaćanjima

Dodajte komentar

Worldline želi da preuzme francuskog partnera Ingenico za 7,8 milijardi eura, stvarajući evropsku centralu za plaćanja i četvrtog najvećeg igrača u platnim uslugama širom svijeta.

Ovaj ugovor obilježava kontinuiranu konsolidaciju u platnom prometu, spajajući svjetsku pamet u digitalnom plaćanju s tradicionalnim snagama Ingenica u trgovačkim terminalima i uslugama.

S oko 20.000 zaposlenih u 50 zemalja, kombinovana grupa nudiće usluge plaćanja za gotovo milion trgovaca i 1.200 finansijskih institucija. Dvije kompanije zajedno imale su projektovani neto prihod u 2019. godini od 5,3 milijarde eura i operativnu zaradu od 1,2 milijarde eura.

Transakcija će ovim kompanijama pružiti mogućnosti u kontinentalnoj Evropi, spajajući snažni položaj Ingenica u Njemačkoj, nodrijskim zemljama i Francuskoj, s vodećim pozicijama Worldlinea u Beneluksu, Švajcarskoj i Austriji, te će pružiti proširenu geografsku pokrivenost pristupom tržištima u SAD-u, Latinske Amerike i Azija-Pacifika.

Worldline-ov tender za Ingenico sastoji se od 81% udjela i 19% gotovinske transakcije, pri čemu se očekuje ušteda od oko 250 miliona eura do 2024. godine.

Ponuda podrazumijeva premiju od oko 16% na trenutnu tržišnu kapitalizaciju kompanije Ingenico od oko 6,7 milijardi eura.

Ingenico je već neko vrijeme bio vruća meta kao što je prethodno bio u pregovorima s Natixisom, Edenredom i WorldPayom.

Međutim, nisu svi tržišni komentatori uvjereni u prednosti Worldline-ove ponude, a analitičari Quest-a preporučuju da “ulagači, ako mogu, odlučiti se za gotovinu, prodati svoje dionice, tražiti veću cijenu ili potražiti drugog potencijalnog kupca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *