NLB dobija konkurenta: NKBM preuzima Abanku za 444 miliona eura

Dodajte komentar

Nema više prepreka da Nova KBM Nova KBM preuzme Abanku. Banka Slovenije i Evropska centralna banka dale su zeleno svjetlo za sticanje više od polovine udjela u do sada državnoj banci, navodi se na web stranici centralne banke.

Mariborska banka, koja je u vlasništvu američkog fonda Apollo, poršle jeseni je dobila odobrenje Agencije za zaštitu konkurencije za prijavljenu koncentraciju.

To takođe znači da Slovenski državni holding (SSH) može zaključiti transakciju privatizacije Abanke. NKBM će za Abanku izdvojiti 444 miliona eura u gotovini za stopostotni udio. Prema nezvaničnim informacijama Dela, posao bi trebalo da bude zaključen u srijedu.

– Pristanak ECB-a samo je jedan od prekretnica u procesu preuzimanja Abanke. Ne možemo komentarisati dok kupovina ne bude dovršena”, kazali su iz NKBM-a.

Kako navodi list, u Mariboru se spremaju za pravno spajanje dvije banke, koje se očekuje do kraja godine. S tim u vezi, već se neko vrijeme spominje i preseljenje sjedišta zajedničke banke u Ljubljanu.

Abanka i NKBM imaju oko 2.300 zaposlenih, pa se nagađa koliko ljudi očekuje da će biti višak, posebno u dupliranim uslugama. Nezvanično se govori o nekoliko stotina.

Banke takođe imaju oko 100 podružnica u zemlji, ali one se značajno ne preklapaju: NKBM ima njaviše podružnica u štajerskoj regiji, Abanka u centralnoj Sloveniji, prenosi Indikator.ba.

Preuzimanjem Abanke, ukupna imovina NKBM će se povećati na 8,71 milijardi eura a tržišni udio će iznositi oko 22,5%, čime će se ova banka približiti NLB-u koja ima 8,81 milijardu eura imovine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *