Cijena nafte pada: Saudijska Arabija traži način da spase svoju ekonomiju

Saudijska Arabija zahtijeva značajno smanjenje proizvodnje nafte u državama-proizvođačima OPEK-a.

Ovaj potez preduzet je kako bi se izbjegao pad potražnje za naftom zbog širenja koronavirusa, piše “Volstrit džurnal”, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako pišu američki mediji, OPEK može donijeti odluku da smanji proizvodnju nafte na predstojećem sastanku naredne nedjelje. Rijad insistira da sve članice OPEK smanje proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, piše “Volstrit Džurnal”.

Drugi scenario predviđa privremeno smanjenje proizvodnje samo Saudijske Arabije za milion barela dnevno. Sada ova država proizvodi oko 9,7 miliona barela dnevno.

Saudijske vlasti se plaše da je rast gubitaka od naftnih prihoda pretnja njihovim naporima da diverzifikuju ekonomiju, prenosi Sputnjik.

Sinoć je vrijednost nafte marke “brent” pala do 54,9 dolara za barel, prvi put od januara 2019. godine. “Blumberg” je pisao da takva situacija na tržištu nafte nastala zbog pada potražnje u Kini za 20 odsto zbog koronavirusa.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao telefonom sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom na svjetskom tržištu nafte.

Check Also

U maju 7,3 miliona Njemaca zaposlenih sa skraćenim radnim vremenom

U Njemačkoj je u maju 7,3 miliona zaposlenih radilo sa skraćenim radnim vremenom, prema računici …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *