Srpski startup “Prodaja Delova Online” poziva zainteresovane investitore da podrže njihov projekat

Gotovo po pravilu, projekti usmjereni na online prodaju auto-djelova u Evropi i svijetu bilježe konstantne, a često i eksponencijalne stope rasta. Jedan on bitnih razloga za to je to što učešće online prodaje auto djelova u ukupnoj prodaji auto djelova raste iz godine u godinu.

U Francuskoj je u 2019. godini prvi put online prodaja auto djelova prebacila učešće od 50% u ukupnoj prodaji, odnosno veći je promet ostvaren online, u odnosu na klasičnu prodaju auto djelova u prodavnicama i auto-servisima. Sličan trend se prepoznaje i u svim drugim zemljama.

Na tom talasu, i u Srbiji je pokrenut projekat “Prodaja Delova Online” čiji osnivači imaju decenijsko iskustvo na najvišim pozicijama i kontakte u sektoru prodaje auto djelova u Srbiji ali i u internet marketingu i, u saradnji nekim od najuticajnijih medija u Srbiji, generišu kritične mase korisnika.

Tržište auto djelova u Srbiji i svijetu

Tržište rezervnih djelova za vozila se može razdvojiti na dva segmenta: OEM (original equipment manufacturer), tj. originalni djelovi proizvođača automobila i Aftermarket, tj. tržište nezavisnih dobavljača.

Generalna raspodjela je takva da 5-10% vrijednosti tržišta pripada OEM dijelu, dok je ostatak u aftermarket segmentu. Vozila koja se snabdijevaju OEM djelovima su najčešće do 3 godine starosti, tj. vozila koja su još uvijek u garantnom roku. Nakon toga, u najvećem broju slučajeva, vozači se preorijentišu na aftermarket djelove poznatih proizvođača, obzirom da su cjenovno prihvatljiviji.

Svjetsko tržište rezervnih dijelova, u automotive aftermarket segmentu, se za 2020. godinu procijenjuje na oko 350 milijardi dolara. Godišnja stopa rasta (CAGR) je procijenjena na oko 4.7% godišnje do 2025. godine. Automotive Aftermarket tržište obuhvata različite proizvode, a neki od njih su: gume, svjećice, sijalice, diskovi, kočione pločice, ulje, antifriz, tehničku hemiju, starteri i alternatori, filteri, amortizeri i drugi elementi vješanja, akumulatori, brisači itd.

Pojedinačno gledano, najveća Automotive Aftermarket tržišta danas su: SAD, Njemačka, Poljska, Rusija, Turska, Kina, Indija.

Vrijednost njemačkog tržišta se procijenjuje na 15 milijardi eura, turskog na 9 milijardi eura, ruskog na 22 milijarde eura.

Oko 19% prometa u Njemačkoj se već pravi preko e-shopova, uglavnom preko B2B i B2C portala. Očekivani tempo rasta upotrebe e-shopova u trgovini je oko 8% godišnje.

Kada su zemlje Balkana u pitanju (ex Yu, Mađarska, Bugarska, Rumunija), Aftermarket tržište koje je relevantno za posmatranje se procijenjuje na oko 4-5 milijardi EUR. Ukupan promet koji se ostvaruje putem online trgovine je oko 10%, ali sa veoma jasnom tendecijom rasta. Skoro cjelokupan promet koji se generiše, vezan je za saradnju između pravnih lica, odnosno ostvaruje se u B2B trgovini. Iako postoji nekoliko manjih B2C portala u Srbiji, trenutno tržišno učešće je izuzetno malo.

Zašto udio online prodaje raste?

Broj automobila, kako u Srbiji, tako i u svijetu, raste svake godine. Ono što je još bitnije, jeste da broj različitih modela i tipova vozila, takođe raste, čime se značajno povećava kompleksnost održavanja i servisiranja. Kako bi se ostvario pun asotriman rezervnih djelova za automobile, samo u Srbiji, potrebno je preko 250.000 različitih artikala. Izazovi prilikom tačne identifikacije vozila, kao i rezervnog dijela su stoga veliki, te se kroz klasično poručivanje putem kataloga i telefona mogu napraviti prilične greške.

Upravo je preciznost prilikom definisanja vozila i dijela jedan od argumenata koji se iznosi prilikom potenciranja online kupovine, pogotovo ako je proces dovoljno pojednostavljen tako da vlasnik vozila može sam da poruči dio.

Dostupnost rezervnih djelova takođe može biti jedan od izazova, i jedino se online putem može vidjeti trenutno stanje lagera, što dovodi do dalje uštede vremena, i samog ubrzavanja procesa kupovine.

Na kraju, možda i jedan od najbitnijih argumenata, je taj što su cijene potpuno transparentne i dostupne svakome. Ovo je trenutno stvar koja bitno mijenja tržište rezervnih djelova u Srbiji, imajući u vidu trenutnu cjenovnu neusaglašenost između različitih prodavaca. Upravo to je razlog da se zapitate zašto neki majstori nude opciju “besplatne zamjene filtera i ulja”. Zarada koja se trenutno ostvaruje na prodaji rezervnih djelova je nerijetko višestruko veća od samog rada.

Ideja projekta Prodaja Delova Online jeste da svakodnevnom vozaču približi nabavku rezervnih djelova za automobil, kao i da majstorima omogući uvid u najbolju ponudu bez potrebe za pozivanjem i provjerom nekoliko različitih dobavljača. Katalog proizvoda koji će obuhvatati djelove za sva vozila na našem tržištu, u kombinaciji sa najpovoljnijim cijenama i isporukom u roku od 24h, ukazuju na veliku vrijednost koju portal može da donese tržištu Srbije. Tržište Srbije ima kapacitet i motivaciju da prođe kroz ovakvu revolucionarnu promjenu, obzirom da je bilo primjera u bližoj prošlosti. Konkretno na primjeru auto guma, koje smo do prije desetak godina svi kupovali kod vulkanizera, srpsko tržište je pokazalo da je potpuno spremno za modernizaciju, i podržalo dolazak velikog broja online prodavnica, od kojih su neke trenutno među najvećim učesnicima u prodaji guma na tržištu, i u potpunosti pariraju tradicionalnim kanalima prodaje.

Osnivači Prodaja Delova Online Vas da se uključite kao investitor u ovaj projekat.

Prvi korak bi bio popunjavanje kratkog formulara nakon čega bi Vam poslali biznis plan i detaljne finansijske parametre ulaganja. Nakon toga, ukoliko postoje zainteresovana lica, bio bi organizovan sastanak sa osnivačima.

Ulaganja mogu biti u rasponu od minimalno 6.000 do maksimalnih 24.000 eura po pojedinačnom investitoru.

Kako bi Vam poslali biznis plan i detaljne uslove ulaganja, potrebno je da popunite formular koji možete pronaći OVDJE.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.