Teleskop napravio fotografiju Sunca sa najvećom rezolucijom do sada

Daniel K. Inouye (DKIST) solarni teleskop, koji se nalazi na havajskom ostrvu Maui, uspio je da napravi do sada najsavršeniji snimak Sunca, a najavljeno je da će do Zemljana stići još sličnih prizora visoke rezolucije.

Nova fotografija bi mogla da razriješi neke misterije koje postoje već dugo, a slika pored toga demonstrira i moć koju ima novi teleskop. Novi prizor prikazuje površinu Sunca, te otkriva da je podijeljena na ćelije od kojih je svaka veličine države Teksas. Tako su zainteresovani dobili priliku da vide i najsitnije detalje na površini najvećeg nebeskog tijela u našem solarnom sistemu, a fotografija je nastala 10. decembra 2019. godine. Teleskop će postati potpuno funkcionalan u julu ove godine, i radi se o trenutno najmoćnijem solarnom teleskopu na svijetu, te novi snimak ima pet puta veću rezoluciju od fotografija koje su pravili stariji teleskopi.

DKIST je kreiran da bi precizno mjerio magnetno polje Sunca, a kroz coronu – gornji dio sunčeve atmosfere – i odgovorio na pitanja poput onog koje se bavi time zašto je ovaj dio atmosfere za nekoliko miliona stepeni vreliji od površine Sunca. Planirano je da teleskop ostane u funkciji bar četiri solarna ciklusa, što je oko 44 godine, a prva snimljena fotografija je tek početak.

Izvor: pcpress

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.