Stabilizacija cijena dionica na azijskim tržištima

Dodajte komentar
Na azijskim berzama su u petak cijene dionica stabilne, nakon nekoliko dana oštrog pada, jer se ulagači nadaju da će Kina zaustaviti širenje koronavirusa, no i dalje su oprezni zbog sve većeg broja žrtava tog virusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je jutros oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, ublaživši gubitak nastao ove nedjelje na otprilike 4 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu ojačale između 0,2 i 0,3 posto. U Singapuru i Južnoj Koreji pale su, pak, oko 0,3 posto.

Nakon što je juče azijski MSCI indeks potonuo 2,3 posto, što je bio njegov najveći gubitak u posljednjih šest mjeseci, jutros su se tržišta smirila.

To se zahvaljuje jučerašnjem blagom, ali ipak rastu cijena dionica na Wall Streetu, nakon poruka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je proglasila globalno vanredno stanje zbog koronavirusa.

Nakon što su juče oštro smanjili procjene rasta kineske ekonomije u prvom tromjesečju i cijeloj ovoj godini, analitičari JPMorgana jutros su smanjili i procjenu rasta globalne ekonomije u prvom tromjesečju za 0,3 postotna boda.

„Na temelju obrasca drugih epidemija, očekujemo da će se virus prestati širiti za dva do tri mjeseca, što znači da će potisnuti aktivnosti u tekućem tromjesečju. Na temelju prethodnih iskustava, očekujemo takođe da će uslijediti puni oporavak”, pišu analitičari JPMorgana u osvrtu na situaciju na tržištima.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *