Novi oblik saradnje: Kad se fintech pomiri s bankama

Dodajte komentar

Dva svijeta dugo su se neprijateljski gledala, ali novi oblik saradnje pojavljuje se između fintech-a i tradicionalnih igrača u finansijama.

Novi moderan sektor u fintehu koji privlači sve više ulagača je “Tech for fin” a sastoji se u predlaganju big data, tehnologija vještačke inteligencije ili cyber-sigurnosti kako bi se omogućilo finansijskim akterima (bankarima, osigurateljima, upraviteljima imovine) da dobiju efikasnost i produktivnost.

Prikupljena sredstva su i dalje ograničena: 41 miliona eura u 2019. od ukupno 630 miliona u fintechu, prema studiji upravljačke kompanije NewAlpha i firme Exton Consulting. No broj operacija finansiranja porastao je za 80% u jednoj godini.

Start-up Dreamquark tako je prikupio 14 miliona prošle godine (s AG2R La Mondiale) kako bi se ubrzao razvoj rješenja za vještačku inteligenciju za banke i osiguravajuće kompanije. Njegova stručnost omogućuje savjetnicima da bolje segmentiraju klijente, nudeći im prave proizvode u pravo vrijeme, da bolje upravljaju rizicima i bore se protiv prijevara i pranja novca, prenosi Indikator.ba.

Moda “tech for fin” ilustrira evoluciju odnosa s tradicionalnim igračima u sektoru. Start-upii i bankari više se ne gledaju poput pasa. “Sve konstruktivnije su razmjene između dva svijeta, s preduzetnicima koji se fokusiraju na potrebe banaka i osiguravajućih društava, u područjima poput zelenih finansija ili regtecha”, objašnjava Lior Derhy, upravljački partner u New Alpha. To takođe prihvata i sektor, jer banke mogu biti prvi kupci fintech-a.

Oni takođe mogu vidjeti velike mogućnosti ulaganja ili otkupa kad su određene tehnologije ili usluge ključne, o čemu svjedoče višestruke akvizicije Arkéa posljednjih godina.

-Sve više fintech-a rotira svoj model. Više nisu usmjereni direktno na opću publiku jer mjesta postaju preskupa. Stoga su prešli na B2B model pružajući rješenja finansijskim igračima , kaže Laurent Nizri, osnivač Paris Fintech Foruma, koji svoja vrata otvara ovog utorka u Parizu. Tim kompanijama je teško prikupiti stotine miliona kao što to čine neobanke Revolut ili N26. Ali možda lakše zarađuju.

Za sada je najatraktivniji sektor po broju start-upa i prikupljanju sredstava onaj koji se odnosi na plaćanja. Od ukupno 352 fintecha listirana u Francuskoj, više od 20% njih ima aktivnosti povezane s plaćanjem, prema New Alpha i Exton Consultingu.

Ne iznenađuje da ovi igrači (Wynd, Payfit, LemonWay …) predstavljaju više od trećine sredstava prikupljenih fintechom u Francuskoj u 2019. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *