Studija izvodljivosti auto-puta nije bila dostupna Svjetskoj banci

Studija izvodljivosti sa cost benefit analizom auto-puta Bar-Boljare proglašena je tajnom i nije bila dostupna ni timu Svjetske banke (SB), koja je prošle godine ocjenjivala javne potrošnje i finansijske odgovornosti Vlade u budžetu za 2018. godinu.

Kako je navedeno u izvještaju SB, investicioni projekat izgradnje auto-puta Bar-Boljare obuhvatio je izradu nekoliko studija izvodljivosti, uključujući i cost benefit analizu, ali se one nijesu poklapale sa projektom koji se realizuje, pišu Vijesti.

„Dvije studije te vrste su rađene 2009. i 2012. godine, ali se njihov opseg nije poklapao sa opsegom projekta koji se realizuje. Studiju izvodljivosti pripremljenu konkretno za aktuelni proekat pripremila je kompanija koja realizuje projekat“, navodi se u izvještaju SB.

Ta studija je, kako su kazali, označena kao interna i nije bila dostupna timu za ocjenu, zbog čega nije bilo moguće donijeti sud o adekvatnosti njenog formata i kvaliteta. Studija nije analizirana u sklopu zvanične procedure.

„Na osnovu narativne ocjene Ministarstva saobraćaja i pomorstva, koja je saopštena u toku ocjene, studija je bila kratka i urađena u skladu sa metodologijom investitora“, navodi se u izvještaju SB.

Iz SB su dodali da je Ministarstvo saobraćaja u martu prošle godine, kroz regionalnu inicijativu Program za infrastrukturne projekte koju finansira EU, konačno angažovalo kompaniju koja će uraditi studiju izvodljivosti u punom obimu, uključujući i cost benefit analizu, u skladu sa smjernicama EU.

„Očekuje se da studija bude dostavljena u martu ove godine“, rekli su iz SB.

Check Also

Ovo je najskuplji SUV na svijetu (video)

Startna cijena SUV modela Karlmann King iznosi 1,8 miliona dolara, a u zavisnosti od želja …

One comment

  1. Da SB ima institucionalne hrabrosti, ovo je dovoljan input da budu stvarni kontrolori. Neće, jer oni se boje lošeg guvernera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *