Studija izvodljivosti auto-puta nije bila dostupna Svjetskoj banci

Studija izvodljivosti sa cost benefit analizom auto-puta Bar-Boljare proglašena je tajnom i nije bila dostupna ni timu Svjetske banke (SB), koja je prošle godine ocjenjivala javne potrošnje i finansijske odgovornosti Vlade u budžetu za 2018. godinu.

Kako je navedeno u izvještaju SB, investicioni projekat izgradnje auto-puta Bar-Boljare obuhvatio je izradu nekoliko studija izvodljivosti, uključujući i cost benefit analizu, ali se one nijesu poklapale sa projektom koji se realizuje, pišu Vijesti.

„Dvije studije te vrste su rađene 2009. i 2012. godine, ali se njihov opseg nije poklapao sa opsegom projekta koji se realizuje. Studiju izvodljivosti pripremljenu konkretno za aktuelni proekat pripremila je kompanija koja realizuje projekat“, navodi se u izvještaju SB.

Ta studija je, kako su kazali, označena kao interna i nije bila dostupna timu za ocjenu, zbog čega nije bilo moguće donijeti sud o adekvatnosti njenog formata i kvaliteta. Studija nije analizirana u sklopu zvanične procedure.

„Na osnovu narativne ocjene Ministarstva saobraćaja i pomorstva, koja je saopštena u toku ocjene, studija je bila kratka i urađena u skladu sa metodologijom investitora“, navodi se u izvještaju SB.

Iz SB su dodali da je Ministarstvo saobraćaja u martu prošle godine, kroz regionalnu inicijativu Program za infrastrukturne projekte koju finansira EU, konačno angažovalo kompaniju koja će uraditi studiju izvodljivosti u punom obimu, uključujući i cost benefit analizu, u skladu sa smjernicama EU.

„Očekuje se da studija bude dostavljena u martu ove godine“, rekli su iz SB.

Check Also

SDP predlaže usvajanje posebnog zakona za moratorijum na kredite

Socijaldemokratska partija predložiće usvajanje posebnog zakona lex specijalisa kojim bi bilo onemogućeno bankama da građanima …

One comment

  1. Da SB ima institucionalne hrabrosti, ovo je dovoljan input da budu stvarni kontrolori. Neće, jer oni se boje lošeg guvernera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *