Dvanaest velikih kompanija pokrenulo inicijativu: CEE atraktivna regija za ulagače

Dodajte komentar

Predstavnici 12 najvećih i najdinamičnijih preduzeća u Srednjoj i Istočnoj Evropi – među kojima su grupe PZU i TRIGLAV – potpisali su u Davosu memorandum kojim se formira Business Council of Growing Europe, inicijativa koja će promovisati CEE kao atraktivno odredište za ulagače i podržati saradnju između poslovnih lidera iz regiona.

Autorstvo inicijative pripada PZU-u, dok su osnivači 12 kompanija iz regije: PZU, Banca Comerciala Romana, Bolt, Bulpros, Exponea, Gedeon Richter, OTP banka, Bank Pekao, Prezi, Riko Group, Triglav Group i UiPath.

Cilj osnovanog Vijeća je promovisanje Srednje i Istočne Evrope kao atraktivnog mjesta za ulagače iz cijelog svijeta i stvaranje centara za razvoj najnovijih tehnologija, infrastrukture i obnovljivih izvora energije. Izjava predviđa organizaciju zajedničkih događanja za promociju regije, učestvovanje na panelima i sastancima tokom velikih konferencija i privrednih događanja, kao i saradnju sa stručnjacima i savjetnicima.

Slogan Poslovnog vijeća je “Rastuća Europa”, ilustrirajući funkcija svih 11 zemalja Srednje i Istočne Evrope, a to je stabilan razvoj.

Transformacija koju su prošle zemlje srednje i istočne Evrope je bez presedana. Samo 30 godina bilo je dovoljno da zemlje koje stoje iza željezne zavjese budu punopravne članice Evropske unije, Sjevernoatlantskog pakta ili Svjetske trgovinske organizacije. Zemlje koje su ušle u globalni sistem slobodnog tržišta s prtljagom poslovanja u centralnoplaniranoj ekonomiji postale su važan pokretač ekonomskog rasta Evropske unije, što potvrđuju i makroekonomski podaci.

Ukupni bruto domaći proizvod 11 zemalja regije CEE (Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Litvanija, Latvija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Mađarska) iznosi gotovo 1,2 triliona eura. Njihove ekonomije generiraju ukupno 20% ekonomskog rasta Evropske unije. U 2015. godini direktna strana ulaganja u srednjoj i istočnoj Evropi činila su samo 2% vrijednosti za cjelokupnu Evropsku uniju. U 2018. godini to je već bilo 15%, što je više od sedam puta više nego samo tri godine ranije.

Snaga regije pokazuje i potencijal njenih stanovnika, kojih trenutno ima preko 100 miliona. Zemlje bivšeg Istočnog bloka uključene u regiju Tri mora imaju visok postotak ljudi s visokim obrazovanjem u dobi od 25 do 64 godine, što ukazuje na ogroman profesionalni potencijal regije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *