Dolar na rekordima u odnosu na najvažnije valute

Kurs dolara u utorak je na međunarodnim tržištima bio na najvišim nivoima u osam nedjelja prema korpi valuta, jer su se investitori okrenuli sigurnim utočištima zbog zabrinutosti u vezi posljedica širenja koronavirusa na posustalu kinesku ekonomiju.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je u takvoj atmosferi prema prethodnom zatvaranju za 0,1 posto, na 98,01 bod, najviše nivoe od početka decembra.

Eurom se trgovalo po gotovo nepromijenjenom kursu u odnosu na prethodno zatvaranje, od 1,1022 dolara. Australski i novozelandski dolar oslabili su pak prema američkom za 0,2 odnosno 0,1 posto.

Cijena jena, valute-utočišta u koju investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, zadržala se nedaleko najviših nivoa od 8. januara, na 108,97 jena za dolar. Japanska valuta u proteklih je pet dana trgovanja jačala prema dolaru zahvaljujući sve izraženijem zazoru investitora od rizika.

I švajcarski franak, takođe valuta-utočište, u takvom je svijetlu ojačala. U ponedjeljak mu se cijena kretala blizu najviših razina u tri godine prema euru, na nešto ispod 1,07 franaka za euro.

Check Also

Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori predstavlja eSIM tehnologiju

Crnogorski Telekom nastavlja sa predstavljanjem svjetskih digitalnih trendova u Crnoj Gori, čijim razvojem i uvođenjem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *