IRF nije mehanizam za podsticaj trgovine na berzi

1 komentar

Investiciono-razvojni fond (IRF) nije institucija od koje zavisi poslovanje Montenegroberze, niti je to mehanizam za pokretanje aktivnosti na berzi. Poslovanje na berzama zavisi od mnogih drugih faktora.

To su “Vijestima” odgovorili iz IRF-a na interesovanje o inicijativi Crnogorske asocijacija manjinskih akcionara (CAMA) koja se tokom decembra obratila Vladi zahtjevom da se država kroz IRF aktivnije uključi u zbivanja na berzi.

Cilj osnivanja IRF-a je, poručili su iz ovog fonda, podsticanje i ubrzavanje privrednog razvoja Crne Gore, a primarna djelatnost je odobravanje kredita, obavljanje faktoringa i drugih oblika otkupa potraživanja i izdavanje garancija kojima se podstiče: osnivanje, razvoj i održivost mikro, malih, srednjih i velikih privrednih subjekata i preduzetnika, pruža podrška infrastrukturnim projektima, projektima vodosnabdijevanja i zaštite životne sredine, podstiče se konkurentnost proizvoda i usluga i zapošljavanje…

CAMA je, između ostalog, ocijenila da država treba da upravlja kompanijama na tržišnim osnovama, odnosno uz principe korporativnog upravljanja. U regionu postoje primjeri aktivnog učešća države na berzi, kroz namjenski osnovane institucije koje upravljaju specifičnom državnom imovinom. U Hrvatskoj su ti poslovi u nadležnosti Ministarstva državne imovine, a u Sloveniji je to Slovenski državni holding (SDH). Jedan od načina ostvarenja aktivne uloge države, u crnogorskim uslovima, sugerisali su iz CAMA, mogao bi biti “da se iskoristi IRF koji bi po statutu i nazivu trebalo da ima ulogu državnog investicionog fonda”.

Iz IRF-a su kazali da će oni dalje poslovanje usmjeriti svojoj primarnoj djelatnosti, odnosno odobravanju kredita u cilju podsticaja i ubrzavanja privrednog razvoja Crne Gore i privatizaciji preostalog kapitala u portfelju IRF-a.

“Jedna od djelatnosti IRF-a definisana zakonom je i obavljanje poslova u vezi s prodajom preostalog kapitala (privatizacije) u portfelju IRF-a, te u tom smislu IRF u skladu sa zakonom predlaže i sprovodi mjere u vezi s privatizacijom preostalog kapitala”, dodali su iz fonda.

U Crnoj Gori je trenutno registrovano oko 300 akcionarskih društava, koja imaju više od 250 hiljada dioničara.

Na pitanje kako ocjenjuju korporativnu kulturu u Crnoj Gori, iz IRF su odgovorili da taj fond preko svojih predstavnika u organima upravljanja manjeg broja preduzeća, gdje država ima većinsko vlasništvo, utiče na nivo razvoja korporativne kulture, koja je neophodna za napredovanje i prosperitet svake kompanije.

“Kako se koje preduzeće ponaša je individualna stvar i potrebno je sagledati svako preduzeće ponaosob i vidjeti koliko su ona prilagodjena tržišnom načinu poslovanja. U krajnjem, uopšte i nije važno kakva je struktura vlasništva, važno je da li preduzeće ostvaruje dobit, i to je jedini kriterijum uspješnosti”, istakli su iz IRF-a.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *