Euro potonuo pred novu sjednicu ECB

Kurs eura u srijedu je na međunarodnim tržištima bio na najnižem nivou u posljjednjih mesec dana prema dolaru, usljed očekivanja investitora da će zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) sa sjjutrašnje sednice poslati oprezne poruke. Euro je oslabio na 1,1077 dolara, što mu je najniža cijena od 25. decembra. Od početka mjeseca oslabio je više od jedan odsto.

Istraživanje nemačkog instituta ZEW u ponedjeljak je pokazalo da se investiciona klima u Njemačkoj u januaru poboljšala više nego što se očekivalo, te da su nakon nedavnog zaključenja prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma porasle nade u oporavak najveće evropske privrede, prenosi SEEbiz.

Ipak, analitičari isto tako ističu da poboljšanje klime još nije vidljivo u aktuelnoj privrednoj aktivnosti koja je ostala slabašna krajem prošle godine.

“ECB će vjerovatno priznati da su rizici daljeg slabljenja ublaženi, ali nema potrebe da u ovoj fazi signaliziraju da planiraju odstupiti od poruke o vođenju popustljive monetarne politike u dužem periodu”, napisali su analitičari u belešci.

Kineski juan ostaje pod pritiskom zbog straha da će naglo širenje korona virusa u Kini stvoriti dodatne probleme kineskoj privredi. Cijena mu je tako u jednom trenutku pala oko 0,55 odsto u trgovanju u utorak na domaćem tržištu, najsnažnije tokom gotovo pet mjeseci, navodi SEEbiz.

Prema posljednjim podacima, njime se trgovalo po manje-više nepromenjenom kursu u odnosu na prethodno zatvaranje, od 6,9063 juana za dolar.

Kurs australijskog dolara prema američkom u jednom trenutku je skliznuo na najniži nivo u posljednjih šest nedjelja.

Usljed većeg straha od rizika blago je, u odnosu na prethodno zatvaranje, porasla cijena japanskom jenu, valuti-utočištu za kojom potražnja raste u neizvesnim vremenima, na 109,98 jena za dolar.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, u takvim okolnostima je ostao skoro nepromijenjen.

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *