Štediš i ulažeš: Eksperiment u Danskoj daje rezultate

Najnovije istraživanje među bankama u Danskoj pokazuje da je do 1. januara 2020. u ovoj zemlji uspostavljeno nešto više od 50 000 dioničkih štednih računa.

Nove brojke Finans Danmark pokazuju da je do 1. januara 2020. stvoreno približno 50.000 vlasničkih računa. To je udvostručenje od maja 2019., kada je stvoreno otprilike 25.000 dioničkih štednih računa.

– Nove brojke pokazuju da je sve veći broj Danca shvatio prednosti koje mogu dobiti investiranjem kroz račun dioničke štednje. Dionički štedni račun olakšava i čini privlačnijim investiranje budući da investitor ne mora pratiti izvještaje o dobiti i kontrolirati povrat poreza, jer sve to za njega radi banka. Pored toga, povrat poreza je nešto niži kada se investira putem dioničkog štednog računa nego u skladu s općim pravilima, kaže Birgitte Sogaard Holm, direktorica ulaganja za štednju u Danskoj.

Istovremeno, Finance Denmark ističe da dionički štedni račun pomaže promovisanju investicione kulture, stvaranju rasta i osigurava da inflacija ne uništi štednju.

– Vrlo je pozitivno što se gornja granica depozita sada podiže na 100 000 DKK. Nadamo se da će doprinijeti daljnjem povećanju broja kreiranih štednih računa u 2020. godini, pa da oni premaše 900 mlrd. DKK.

Kamate na obične depozitne račune za Dance u najboljem slučaju iznose 0 posto, prenosi Indikator.ba

Slični aranžmani uvedeni su i drugim skandinavskim zemljama kao način borbe protiv negativnih kamatnih stopa, koje klasičnu štednju čine neatraktivnim.

Check Also

Zapadni Balkan: Najviše penzije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, najniže u BiH i Srbiji

Mnogi penzioneri u zemljama regije Zapadnog Balkana spadaju u dio populacije koja živi u dosta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *