EU će ispitati pomoć za Montenegro Airlines

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) je zabrinuta zbog toga što je Zakon o konsolidaciji Montenegro Airlinesa (MA) usvojen iako nadležna Agencija za zaštitu konkurencije (AzK) nije bila u stanju da procijeni usklađenost zakona sa pravilima o državnoj pomoći zbog nepotpunih dostavljenih materijala i vremenskih ograničenja.

Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa poštovanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore i Evropska komisija će ispitati to pitanje kazali su “Danu iz Evropske komisije.

Na pitanje kako će se usvajanje Zakona odraziti na poglavlje 8 konkurencije, odgovorili su da je pravilno rješavanje ovog slučaja važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i za dalji napredak u pregovorima o poglavljuosam.

Vlada je Zakon o MA usvojila 9. decembra i istog dana ga poslala Skupštini. Parlament je zakon usvojio 27. decembra glaeovima poslanika vladajuće koalicije.

Zakonom o konsolidaciji i razvoju Montenegro Airlinesa Vlada će preuzeti 96,3 miliona eura dugova i obaveza nacionalne avio-kompanije. Sumu od 50 miliona će obezbijediti za nabavku vazduhoplova, a 8,8 miliona eura za restauraciju motora na vazduhoplovima, piše Dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *