Aramco prodao dodatne dionice

Izlazak saudijske naftne kompanije Aramco na berzu, najveći na svijetu, postao je u nedjelju još malo veći. Kompanija je objavila da je iskoristila opciju prodaje dodatnih 450 miliona dionica.

Nakon što je u početnoj ponudi dionica (IPO) na lokalnoj berzi Tadawul prikupila 25,6 milijardi dolara, saudijska naftna kompanija sada je ukupno došla do 29,4 milijarde dolara kapitala.

Podsjetimo, prvi IPO bio je najveći na svijetu, nadmašivši izlazak kineskog internetskog trgovca Alibabe na Njujoršku burzu 2014. godine. Taj je IPO vrijedio 25 milijardi dolara.

Nakon što je 11. decembra počelo trgovanje dionicama Aramca, cijena dionica drugog dana trgovanja dosegla je 10 dolara čime je tržišna kapitalizacija kompanije dosegla dva biliona dolara.

Time je uvjerljivo najvrednija kompanija na svijetu. Prodajom dodatnih dionica Aramco je investitorima prodao ukupno 1,7 posto udjela u kompaniji. Zbog i dalje prisutnih geopolitičkih tenzija u Zalivu, vrijednost Aramcovih dionica u nedjelju se spustila na 34,7 rijala što je preračunato, 9,25 dolara.

Tržišna kapitalizacija iznosi 1,85 biliona dolara.

Check Also

Mit o zlatnom paketu

Autor: Janis Varufakis (Project Syndicate; Peščanik.net; prevod: Đ. Tomić) Suočen sa izazovom pokretanja američke ekonomije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *