Novi Mercedes dolazi iz budućnosti (foto, video)

U saradnji s filmovima AVATAR, Mercedes-Benz razvija viziju za budućnost mobilnosti: vozilo VISION AVTR.
Konceptno vozilo povezuje ljude, stroj i prirodu na dosad neviđen način.

Ola Källenius, predsjednik Uprave Daimler AG i Mercedes-Benz AG, predstavio je ove nedjelje vizionarsko konceptno vozilo u svom govoru pred oko 2.000 gledatelja u kazalištu Park MetroGoldwyn-Mayer (MGM, Las Vegas) na sajmu Consumer Electronics Show (CES), zajedno s direktorom i tvorcem AVATAR-a, Jamesom Cameronom.

„Mercedes-Benz je oduvijek bio brend tehnologije i luksuza. A vrijeme je da luksuz i održivost spojite još bliže zajedno. Jer za nas ovo dvoje nisu protivrječnost.”, rekao je Ola Källenius u svom govoru o održivom modernom luksuzu i sljedećem poglavlju razvoja autoindustrije.

„Ne samo da je lijepo dizajniran, već će stvoriti i bližu vezu s vozačem i okolinom oko njih. Nadamo se rezultatima u boljem razumijevanju naše odgovornosti prema svijetu u kojem se nalazimo.”, poručio je pak Jon Landau, producent AVATAR-a.

Tehnologija organske baterije izrađena je od materijala koji se može reciklirati. VISION AVTR konceptno vozilo koristi revolucionarnu tehnologiju jer će mu se baterija temeljiti na grafenu, materijalu stvorenom u početnim godinama 21. vijeka. Materijali akumulatora moći će se kompostirati i stoga ih je u potpunosti moguće reciklirati.

S VISION AVTR, Mercedes-Benz gleda mobilnost daleku budućnost, kombinujući održivost s digitalizacijom, kao i ljude i mašine s okolinom.

Konceptno vozilo opisuje poželjnu budućnost mobilnosti u kojoj čovjek, priroda i tehnologija više nisu kontradikcije, nego su u harmoniji jedni s drugima.

Holistički koncept VISION AVTR kombinuje dizajnerske discipline unutrašnjosti, eksterijera i UX-a bez presedana. Dizajnerski jezik nadahnut prirodom karakteriše izgled konceptnog vozila. To ilustrira rastezljiv, sportski dizajn.

Digitalni neuroni koji teku iz unutrašnjosti konceptnog vozila kada su povezani s uređajem vozila, omogućiti će novu komunikaciju s okolinom. Unutrašnjost VISION AVTR postaje prostor uronjenog iskustva i prenosi potpuno novo korisničko iskustvo.

Odabir menija se projektuje na dlan ruke i omogućava putniku da intuitivno bira između različitih funkcija. Na primjer, vozač može odabrati opciju za istraživanje izmišljenog filmskog svijeta Pandora iz kompanije AVATAR iz različitih perspektiva.

Još jedan naglasak VISION AVTR-a je njegova upravljačka jedinica.

Višenamjenski upravljački element na centralnoj konzoli omogućava vozaču intuitivno upravljanje vozilom jednostavnim stavljanjem ruke na nju. Novi pogon, u kombinaciji s rasporedom osi, omogućava ne samo kretanje prema naprijed i nazad , već i dijagonalno. Vozilo VISION AVTR može se kretati bočno za oko 30 stepeni . Takozvano „rakovo kretanje “takođe daje konceptnom vozilu izgled gmizavca i visoku okretnost.

Više o vozilu budućnosti pogledajte u videu:

Izvor: Poslovni.hr

Check Also

U BiH ima više od 600 milionera i skoro stotinu multimilionera

“Podaci govore da u BiH ima oko 600 milionera i skoro stotinu multimilionera koji raspolažu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *